Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Звіт сільського голови про роботу Підгороднянської сільської ради за 2023 рік

Дата: 15.02.2024 11:54
Кількість переглядів: 437

Фото без опису

 

     

Шановні мешканці Підгороднянської громади!

Ми з вами пережили ще один непростий рік війни. Війни, яка руйнує наші території, нищить майно, забирає життя військовослужбовців і мирного населення.

Тому, перебуваючи зараз тут - на мирній території, ми зобов’язані спрямовувати  всі наші зусилля на підтримку Збройних Сил України, на розвиток нашої громади та економіки держави загалом, дбати про безпеку наших дітей, допомагати соціально незахищеним верствам населення, підтримувати сім’ї наших військовослужбовців.

Власне це і стало пріоритетом у роботі Підгороднянської сільської ради впродовж 2023 року.

 

Тож керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», я, як сільський голова, звітую перед вами про підсумки нашої роботи.

 

Сільська рада є колегіальним органом, який представляє інтереси  територіальної громади. Тому все, що зроблено за звітний період, є результатом колективної роботи сільського голови, депутатського корпусу, виконавчого комітету та виконавчих органів сільської ради, громадських активістів.

Роботу ради спільно з 22 депутатами забезпечує сільський голова, секретар сільської ради, заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів сільської ради, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету та 6 старост старостинських округів.

 Підгороднянська сільська рада здійснює свою діяльність відкрито. На офіційному сайті Підгороднянської громади https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/ та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/pidgorodnyanskagromada/ ми систематично висвітлюємо інформацію про діяльність сільської ради та виконавчих органів,  заходи, що відбуваються на території громади.

На сайті сільської ради розміщуються всі рішення сесій сільської ради та виконкому, розпорядження сільського голови, звіти, плани, інформація про господарську діяльність тощо.
Це дає змогу громадськості оперативно ознайомлюватися з подіями, що відбуваються за участю керівництва та депутатів сільської ради, посадових осіб місцевого самоврядування, знайомитися з нормативними актами.

 

 

СЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ РАДИ

 

Головною формою  роботи Підгороднянської сільської ради є сесійна діяльність. Сільська рада працює у складі 22 депутатів, скликання сесій сільської ради відбувається згідно з розпорядженнями сільського голови при чіткому дотриманні норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та на  виконання рішення Ради оборони Тернопільської області від 5 травня 2022 року № 49 «Про запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в області».

Всього за звітний період відбулося 14 пленарних засідань сесій сільської ради восьмого скликання, на яких прийнято 320 рішень, розглянуто 466 заяв, із яких 165 - по земельних питаннях,  222 -  про надання матеріальної допомоги (за розглядом заяв громадян про надання матеріальної допомоги з бюджету громади було виплачено  643 500 гривень).

  

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

 Усі питання, що виносилися на розгляд сесії сільської ради, були попередньо детально опрацьовані виконавчим комітетом та постійно діючими комісіями ради (5 комісій), що дозволило конструктивно працювати безпосередньо на пленарних засіданнях та приймати відповідні рішення.

 

Загалом впродовж звітного періоду відбулося:

13 засідань комісії з питань планування фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій;

10 засідань комісії з питань земельних відносин, містобудування, архітектури, охорони навколишнього природного середовища;

4  засідання комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, енергозбереження та транспорту;

4 засідання комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, молоді, фізкультури, спорту та соціального захисту населення;

1 засідання комісії з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту.

 

 

ВИКОНАВЧА ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

Виконавчий комітет проводить роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних та інших важливих проблем громади, що потребують колегіального вирішення і належать до компетенції сільської ради та її виконавчих органів, за винятком тих, які вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської ради.

Склад виконавчого комітету Підгороднянської сільської  ради затверджено у кількості 13 осіб. Члени виконавчого комітету працюють  згідно з  Положенням про виконавчий комітет Підгороднянської сільської ради.

У 2023 році було проведено 14 засідань, на яких розглянуто 231 питання та прийнято по кожному з них відповідне рішення.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 Значна кількість рішень виконавчого комітету стосується питань присвоєння поштової адреси житловим будинкам, надання дозволів на виготовлення технічної документації на газифікацію та підведення газу до житлових будинків, надання дозволів на розміщення  тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та розміщення рекламних щитів на землях громади, затвердження актів  обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню тощо.

Також члени виконавчого комітету затверджують плани роботи  відділів Підгороднянської сільської ради і заслуховують звіти про їх виконання; затверджують проекти; розглядають заяви про виплати компенсацій особам, які здійснюють догляд на непрофесійній основі та особам, які  розмістили внутрішньо переміщених осіб тощо.

 При виконавчому комітеті Підгороднянської  сільської ради  працює адміністративна комісія, яка впродовж 2023 року провела  11 засідань та розглянула 61 справу про адміністративні правопорушення. За результатами розгляду винесено постанов про накладення штрафу на загальну суму 25 500 гривень. Сплачено штрафів на суму 23 460 грн, решта скеровано для стягнення в примусовому порядку через органи Державної виконавчої служби.

 

Фото без описуФото без опису

Для врегулювання господарських, кадрових та інших питань у межах повноважень сільського голови впродовж року було видано 148 розпоряджень по основній діяльності та 280 – з кадрових питань.

 

Працівниками апарату сільської ради у 2023 році вчинено 210 нотаріальних дій (посвідчено заповітів - 46, складено довіреностей - 131, інші нотаріальні дії- 33)

Належним чином велася робота з кореспонденцією і зверненнями громадян. Упродовж 2023 року до Підгороднянської сільської ради  надійшло 1 431 звернень громадян, з яких 1 361  - письмово (поштою або наручно) і 70 усних або на особистому прийомі керівництва.

 

Фото без описуФото без опису

За характером основних питань, що їх порушували громадяни у своїх зверненнях, найактуальнішими були звернення у сфері соціального захисту -  753 звернення, житлової політики - 341 та земельних відносин – 195.

Протягом 2023 року громадяни також піднімали питання:

сімейної та гендерної політики, захисту прав дітей – 59;

комунального господарства – 29 ;

забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, запобігання дискримінації – 17;

екології та природних ресурсів – 11;

діяльності органів місцевого самоврядування – 8;

охорони здоров’я – 5;

фінансової, податкової, митної політики – 4;

інші питання , що не відносяться до жодної категорії – 10.

 

Досить багато заяв та клопотань протягом звітного періоду виносилося на розгляд колегіальних органів сільської ради, де відповідно до ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рада приймала у межах своїх повноважень нормативні та інші акти у формі рішень. Про результати розгляду всіх     заявників повідомлено.

Здебільшого громадянами порушувалися земельні питання та питання надання одноразової грошової допомоги.

Зокрема, прийнято та опрацьовано звернення громадян із пільгових категорій населення:

-   186  заяв від учасників війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій;

29 звернень від осіб з інвалідністю І,ІІ,ІІІ групи;

-  4 заяви від дітей війни;

-  33 заяви від членів багатодітних сімей, одиноких матерів, матерів-героїнь;

-  2 звернення від учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та осіб, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи.

Протягом 2023 року до сільської ради надійшло 8 колективних звернення із загальною кількістю  в 218 підписів.

Одним із інструментів, якими мають можливість користуватися жителі нашої громади, є електронні петиції – вид колективного електронного звернення до Підгороднянської сільської ради через офіційний веб-сайт, що є однією із форм участі територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування. Однак цим інструментом е-демократії громадяни жодного разу не скористалися.

Для забезпечення своєчасного та якісного розгляду заяв, скарг та пропозицій громадян, оперативного вирішення порушених в них питань здійснюється особистий прийому громадян. Зокрема прийом громадян здійснює керівний склад сільської ради за попереднім записом, старости – в старостинських округах, згідно із затвердженими графіками прийому.

https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/grafik-prijomu-gromadyan-12-04-12-13-06-2023/

Загалом жодне звернення громадян чи запити на публічну інформацію не залишилися поза увагою виконавчих органів ради - надані відповіді, прийняті відповідні рішення. Велика частина звернень вирішена позитивно – 1 345, іншим надано роз’яснення про шлях вирішення - 70, і лише у 16 випадках відмовлено з різних причин.

 

Ключовими документами розвитку громади є:

- сільський бюджет https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/vikonannya-bjudzhetu-12-33-58-15-03-2023/

- Програма соціально-економічного та культурного розвитку Підгороднянської сільської об’єднаної територіальної громади, яка визначає цілі та пріоритети соціально-економічного розвитку громади на  рік, а також комплекс заходів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реформування реального сектору економіки та соціальної сфери, підтримки вразливих груп населення, зниження рівня безробіття, створення умов для економічного зростання та розвитку, підвищення реальних доходів громадян https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/programa-socialnoekonomichnogo-rozvitku-gromadi-12-27-01-07-07-2021/;

 - місцеві галузеві програми (у 2023 році в громаді діяли 28 програм різнопланового спрямування, кожна з яких передбачає фінансування та витрати на реалізацію відповідних заходів і форм діяльності https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/programi-na-2024-rik-13-35-15-14-12-2023/

Упродовж 2023 року відбувалися заходи стосовно розробки «Стратегії розвитку Підгороднянської сільської територіальної громади до 2027 року» - документа, який дасть можливість громаді якісно впроваджувати проекти, програми та успішно розвиватися. 

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Підготовка цього важливого документа відбувалася за участю старост сіл, які увійшли до складу Підгороднянської громади, депутатів, керівників комунальних закладів, представників місцевих підприємств, приватних підприємців, громадських активістів, експертів з розробки «Стратегії».

У листопаді на розгляд громадськості було представлено проект «Стратегії»

https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/strategichnij-plan-rozvitku-pidgorodnyanskoi-teritorialnoi-gromadi-12-29-36-07-07-2021/

Затвердження цього важливого документу заплановано на березень 2024 року.

 

Фото без описуФото без опису

         

 

ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

У 2023 році тривала робота із правового забезпечення діяльності ради, її виконавчих органів, зокрема юридичного супроводу та підготовки проектів рішень сільської ради, виконавчого комітету та розпоряджень сільського голови.

Господарсько-договірні зобов’язання реалізовано на підставі 193 укладених договорів, серед яких соціально важливими були угоди щодо:

-  відшкодування витрат, пов’язаних із наданням пільг щодо оплати комунальних послуг - природного газу, електричної енергії, телефонного зв’язку та вивезення побутових відходів  пільговим категоріям громадян, що проживають на території громади;

- відшкодування видатків, пов’язаних із наданням послуг щодо зубопротезування та компенсації медикаментів громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Окрім того за звітний період укладено вісім договорів оренди комунального майна.

Захист прав та інтересів  Підгороднянської сільської ради здійснено у 70 судових справах, провадження за якими відкрито у звітний період та розпочато у попередні роки. Основна частина - це спори, пов’язані зі спадковими, земельними правовідносинами, встановленням опіки та піклування.

У сільській раді також здійснювалися заходи з контролю за виявленням і усуненням чинників, що містять ризики вчинення корупційних правопорушень, заходи із запобігання реального чи потенційного конфлікту інтересів у депутатському корпусі та серед працівників сільської ради.

 

 

БЮДЖЕТ

Складання бюджету Підгороднянської сільської територіальної громади, ведення контролю за надходженням податків до місцевого бюджету, звіт про виконання бюджету громади за звітний період, здійснення контролю за дотриманням бюджетного законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу, забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території громади – компетенція фінансового відділу Підгороднянської сільської ради.
Відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», бюджет громади на 2023 рік було  розглянуто і затверджено сесією сільської  ради  в грудні 2022 року.

Фото без описуФото без опису

Впродовж року до затвердженого бюджету вносилися зміни, тож загалом бюджет Підгороднянської сільської територіальної громади на 2023 рік за доходами загального та спеціального фонду зі змінами та доповненнями, враховуючи міжбюджетні трансферти, було затверджено в сумі 91 485 869 гривень. Сума фактичних надходжень становить 94 579 814 гривень.

 З державного та обласного бюджетів за 2023 рік отримано офіційних трансфертів у сумі 39 605 443 гривень, що становлять 42% загального обсягу місцевого бюджету, в тому числі:                                    

- базова дотація з державного бюджету – 14 853,1 тис. грн;

- освітня субвенція з державного бюджету – 14 976,1 тис. грн;

- додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв`язку з повномасштабною збройною агресією – 23,3 тис. грн;

- інша субвенція з місцевого бюджету – 9 601,5 тис. грн;

- субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 16,9 тис. грн;

- субвенція з місцевого бюджету на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки - локації здорової України» за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 78,4 тис. грн;

- субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції – 56,1 тис. грн.

Власні надходження  до бюджету по загальному та спеціальному фондах склали 54 974 371 гривень, що становить 106%, або на 3 114 060 гривень більше уточненого плану на 2023 рік, та на 30% більше за аналогічний період 2022 року.

 

 

                                            Стан виконання власних доходів місцевого бюджету

                             в розрізі доходів по звгвльному і спеціальному фондах за 2023 рік

 

План на  2023 року

Уточнений план на 2023 рік

Фактичні надходження за  2023 року

+/-, %

ПДФО

13 160 500

19 996 262

21 571 566

1575304 (107,9%)

Акциз (пальне)

2 910 000

3 200 000

3 654 316

454 316 (114%)

Акциз (підакцизні товари)

450 000

600 000

848 207

  248 207 (141,4%)

Податок на майно 

7 202 308

9 470 500

9 645 680

175 180 (95%)

податок на нерухомість

1 380 000

1 870 000

2 358 656

488 656 (126%)

земельний податок

1 701 000

2 057 500

1 951 891

-105 609 (95%)

орендна плата

4 102 808

5 518 000

5 276 298

-241 702(95,6%)

Єдиний податок  

6 396 000

9 010 000

9 442 023

432 023 (104,8%)

Плата за надання  адміністративних послуг

5 730 000

7 930 000

7 774 444

-155 556 (98%)

Інші надходження

216 160

295 000

389 247

94 247(132%)

Разом по загальному фонду

36 064 968

50 501 762

53 325 483

2 823 721 (105,6%)

Екологічний податок

 

 

9447

 

Власні надходження бюджетних установ (батьківська плата) 

302 700

302 700

583 592

280 892 (192,7%)

Кошти від продажу землі

 

1 055 849

1 055 849

100%

Разом по спеціальному фонду

302 700

1 358 549

1 648 888

290 339 (121,4%)

ВСЬОГО

36 367 668

51 860 311

54 974 371

3 114 060 (106%)

 

 Фото без опису

Фото без опису

 За видатками бюджет було затверджено в сумі 104 383 239 гривень (видатки становлять більше запланованих доходів за рахунок спрямування залишків коштів станом на 01.01. 2023 року в сумі 12 897 370 гривень). Кількість фактичних видатків по загальному і спеціальному фондах становить 100 499 753 гривні.

Фото без опису

Загальна кількість проведених видатків по загальному та спеціальному фондах становить 100 499 753 гривень, у тому числі:

- фінансування закладів освіти – 39 720 748 грн;

- соціальний захист — 1 621 760 грн;

- культура — 1 690 412 грн;

- охорона здоров’я — 641 106 грн;

- фізична культура і спорт — 301 688 грн;

- утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури – 5 361 101 грн;

- благоустрій населених пунктів та діяльність КП «Підгороднянське» — 6 692 311 грн;

- організаційне, матеріально-технічне забезпечення діяльності сільської ради — 13 502 162 грн. Зокрема було придбано і передано Регіональному сервісному центру ГСЦ МВС в Тернопільській області –найбільшому платнику податків нашої громади, генератор на суму 411 210 гривень для забезпечення безперебійної роботи Центру в разі аварійних вимкнень електроенергії;

- фінансовий відділ та міжбюджетні трансферти іншим бюджетам — 11 402 918 грн;

- інші заходи, пов’язані з економічною діяльністю – 19 565 547 грн. 

 

ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ

      Загальна площа земель Підгороднянської сільської ради становить 12 347 га, з них:

    - землі сільськогосподарського призначення – 9 879 га;

    - землі житлової та громадської забудови – 1 040 га;

    - землі лісового призначення - 715 га;

    - землі водного фонду – 81 га;

    - землі природоохоронного призначення – 123 га;

    - землі промисловості, транспорту, звязку та інші – 509 га.

На виконання Закону України «Про звернення громадян», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельним кодексом України та іншими законодавчими актами у сфері регулювання земельних відносин, земельним відділом Підгороднянської сільської ради проводиться робота, спрямована на об’єктивний, всебічний і вчасний розгляд звернень громадян з питань регулювання земельних відносин та на забезпечення гарантування реалізації конституційного права громадян на землю.

Відділом проводиться робота, спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин.

Спеціалістами здійснюється постійний (щоденний) прийом громадян та юридичних осіб, яким постійно надаються консультації та обґрунтовані  відповіді з питань земельного законодавства.

 Відповідно до вимог чинного законодавства відділом надаються щомісячні, щоквартальні та річні звіти.

Впродовж  2023 року спеціалістами земельного відділу Підгороднянської сільської ради  підготовлено та подано до розгляду на пленарних засіданнях Підгороднянської сільської ради 198 проектів рішень з питань регулювання земельних відносин.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

На сесіях Підгороднянської сільської ради було розглянуто 517 заяв, з них:

- 202 заяви на затвердження документації із землеустрою про передачу земельних ділянок у власність та оренду;

- 64 заяви про надання дозволу на розробку документації із землеустрою;

- надано дозвіл на розробку 34 детальних планів території, по яких проведено громадські слухання та більша частина з яких затверджена.

Попередньо всі заяви були опрацьовані на засіданнях Комісії з питань земельних відносин, містобудування, архітектури,  охорони  навколишнього природного середовища.

Укладено 57 договорів оренди на земельні ділянки несільськогосподарського призначення та 84 договори оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Надано дозвіл на викуп 2-х земельних ділянок, від продажу яких у 2023 році надійшла сума до місцевого бюджету у розмірі 1 255 934 гривень.

За 2023 проведено аукціони, на яких продано право оренди на 20 земельних ділянок на загальну суму 2 317 329 гривень.

Значна увага була приділена роботі по оформленню правовстановлюючих документів по земельних ділянках, на яких розміщенні об’єкти нерухомого майна,  що перебувають у власності фізичних чи юридичних осіб, в результаті чого укладено 18 договорів оренди землі.

На підставі скарг громадян з питань регулювання земельних відносин проводяться обстеження земельних ділянок на місцевості. Сторонам надаються роз'яснення щодо можливостей вирішення спору. Всього надано 13 відповідей-роз’яснень.

 Спеціалістами земельного відділу проведено  аналіз  платників податків власників земельних ділянок.

 З метою запобігання втрат місцевого бюджету та взяття на облік всіх землевласників і землекористувачів, спеціалістами земельного відділу проводиться власна інвентаризація земель громади,  що в свою чергу сприятиме забезпеченню надходжень до бюджету громади.

 У 2023 році земельним відділом використано коштів  у сумі 216 413 грн, які були спрямовані на виготовлення землевпорядної документації та розробку детальних планів території.

 

 

 

ЦЕНТР НАДАННЯ  АДМІНІСТРАТИВНИХ  ПОСЛУГ  (ЦНАП)

 

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) Підгороднянської сільської ради розпочав свою роботу з 1 липня 2023 року.  До цього часу певні послуги адміністративного характеру надавали працівники апарату сільської ради. Сьогодні ж через ЦНАП мешканці громади можуть отримати 272 адміністративні послуги.

Відтак з 1 липня до 31 грудня 2023 року  у ЦНАПі  опрацьовано 3 496 звернень громадян, серед яких:

адміністративні послуги соціального характеру (призначення допомог, компенсацій тощо) – 265 (від початку року - 521);

послуги Державного земельного кадастру – 24;

реєстрація актів цивільного стану – 41 (від початку року -104, з них 101 актовий запис про смерть, 3 записи про шлюб);

реєстрація місця проживання – 230 (від початку року – 434);

видача витягів з реєстру територіальної громади – 689 (від початку року – 1 478);

державна реєстрація речових прав на нерухоме майно – 1 914 (від початку року – 3 656);

питання місцевого значення – 192 (від початку року – 452);

послуги Державної інспекції архітектури та містобудування – 5;

послуги для ветеранів війни, учасників бойових дій та членів їх сімей -2;

оформлення житлових субсидій – 134.

На офіційному сайті громади створено окремий розділ «ЦНАП», де опубліковано повний перелік послуг, які можна отримати у Центрі, інформаційні та технологічні картки до кожної послуги, нормативна база, контакти, графік роботи та актуальні новини https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/cnap-10-16-21-08-09-2023/

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Впродовж року до бюджету громади за платні  послуги, надані відвідувачам, надійшло 547 494, 32 гривні. Зокрема: за отримання інформації з Державного земельного кадастру - 2 788, 80 гривень; за реєстрацію місця проживання  – 10 145, 52 гривень; за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно –534 560 гривень. До слова, оплатити послуги можна безпосередньо в приміщенні ЦНАПу – тут встановлено платіжний термінал.

Наприкінці року ЦНАП, як і весь апарат сільської ради, переїхав у нове приміщення. З січня 2024 року  ЦНАП працює у форматі «Дія Центру».

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

З метою надання соціальної підтримки малозабезпеченим та вразливим верствам населення громади сільська рада розробила та впровадила в дію низку програм, зокрема: «Програма соціального захисту населення Підгороднянської сільської ради на 2023 рік», «Програма поховання військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, внутрішньо переміщених осіб, невідомих та безрідних громадян на 2022-2024 роки».

 

Відповідно до чинних програм впродовж 2023 року з бюджету Підгороднянської сільської ради було надано соціальну допомогу на суму 1 012 699 гривень:

- членам сімей учасників бойових дій, які загинули під час проведення АТО (3 сім'ї) — 72 000 гривень;

- для відшкодування пільг на ЖКГ пільговим категоріям громадян — 103 264 гривень;

- на придбання продуктових наборів до Новорічно-Різдвяних свят одиноким особам — 42 000 гривень;

 - за заявами громадян  — 643 500  гривень, зокрема:

        учасникам бойових дій (ветеранам АТО ) — одноразова матеріальна     допомога до Дня захисників і захисниць України  в сумі 330 000 гривень;

        на поховання – 40 000 гривень;

        на лікування мешканців громади у складних життєвих обставинах – 112 500 гривень;

        на лікування воїнів після поранень  – 161 000 гривень.

 

Також впродовж звітного періоду з місцевого бюджету здійснювали компенсаційні виплати на загальну суму 151 935 гривень фізичним особам, які на непрофесійній основі надають соціальні послуги з догляду людей похилого віку, дітей з інвалідністю, хворих, які не здатні до самообслуговування (11 осіб).

114 798 гривень з Тернопільського обласного бюджету (кошти іншої субвенції) було спрямовано на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; доплату до пенсії ветеранам ОУН-УПА; компенсаційні виплати особам з інвалідністю на бензин та на  одноразову виплату на поховання загиблих воїнів.         

За Програмою підтримки та розвитку Тернопільської районної організації товариства Червоного Хреста України  20 000 гривень з бюджету громади було спрямовано на закупівлю предметів гігієни.

Згідно з чинною «Програмою харчування дітей в закладах освіти Підгороднянської сільської ради на 2022-2024 роки» 170 дітей (діти учасників бойових дій, діти-сироти та діти з багатодітних родин) харчуються в закладах освіти громади  на пільгових умовах.

З метою обізнаності мешканців громади головний спеціаліст відділу загальної та організаційної роботи Підгороднянської сільської ради здійснювала роз’яснювальну роботу щодо надання державних соціальних допомог, пільг і субсидій, надавала консультації та допомогала в оформленні документів. Відтак, впродовж звітного періоду за участі старост і діловодів старостинських округів було оформлено та перевірено 926 справ:

221 - про надання соціальної допомоги;

109 -  про надання пільг;

168 - про надання субсидій;

23 заяви про реєстрацію ВПО, з них  15 звернулися по допомогу. Заяви передано в управління соціального захисту населення для подальшого нарахування допомоги.

 

До слова, впродовж 2022 року  в нашій громаді було  зареєстровано 607 внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок збройної агресії покинули свої домівки. Однак станом на 31 грудня 2022 року в громаді проживали лише 122 особи. А станом на 31 грудня 2023 року – 92 особи, серед яких 41 жінка і 30 неповнолітніх дітей віком до 18 років.

Тож до сільської ради почало надходити все менше заяв від мешканців громади про відшкодування коштів на комунальні послуги за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб. Якщо в січні 2023 року звернулися 11 власників домогосподарств, то в грудні цього ж року надійшло лише 5 заяв. Відтак сума нарахованих відшкодувань за 2023 рік становить понад  140 000 гривень.

 

 

ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

Рішенням сесії Підгороднянської сільської ради № 972 від 13 липня 2023 року створено комунальну установу «Центр надання соціальних послуг Підгороднянської сільської ради», основна мета діяльності якого полягає у своєчасному виявленні громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначенні їхніх потреб та забезпеченні якісного надання соціальних послуг відповідно до затверджених Державних стандартів. До липня ці функції Підгороднянською сільською радою були делеговані Центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Великогаївської ОТГ, з яким було укладено угоду про співпрацю. Фінансування виконання делегованих завдань Підгороднянська сільська рада здійснювала у вигляді міжбюджетного трансферу в сумі 1 150 000 гривень за рік, відповідно у 2023 році Великогаївському сільському бюджету (Центру надання соціальних послуг) було сплачено 694 100 гривень на заробітну плату наших соціальних працівників.

 

Нині у Центрі надання соціальних послуг Підгороднянської сільської ради працює директорка Центру, яка виконує і обов’язки фахівця із соціальної роботи, та 8 соціальних робітників. Вони надають соціальні послуги за місцем проживання 65 мешканцям похилого віку нашої громади та людям з обмеженими можливостями, які потребують сторонньої допомоги: с. Великий Ходачків – 7 осіб, с. Довжанка – 7 осіб, с. Домаморич – 6 осіб, с. Драганівка – 24 особи, с. Забойки – 6 осіб, с. Підгородне – 8 осіб та с. Почапинці – 7 осіб.

 

Фото без описуФото без опису

Протягом року соціальними робітниками здійснено 5 932  відвідувань та виконано 18 411  заходів, що становлять зміст соціальних послуг догляд вдома та натуральна допомога.

Найбільш питому вагу серед усіх виконаних заходів займає:

психологічна підтримка – 20%;

придбання та доставка продовольчих та господарських товарів, медикаментів тощо – 15%;

допомога у приготуванні їжі, прибирання житла – 14%;

допомога у самообслуговуванні (вмивання, вдягання, зміна натільної та постільної білизни) – 8%.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

У разі необхідності соціальні робітники можуть надавати допомогу в оформленні документів, внесенні комунальних платежів. Велике значення має надання психологічної допомоги, інформування з питань соціального захисту населення; важлива організація взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб тощо).

Протягом року соціальні робітники  громади сформували і доставили до домівок осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, які перебувають на обслуговуванні Центру та потребують сторонньої допомоги: 80 продуктових наборів до Великодніх свят,  отриманих за сприяння благодійників; 48 наборів у рамках співпраці з благодійними фондами «Карітас» і «Старенькі»; 65 наборів до Різдвяних свят, придбаних за кошти Підгороднянської сільської ради на суму 42 000 гривень.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Одним із основних напрямків роботи Центру надання соціальних послуг є надання соціальної підтримки та допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Робота з сім’ями проводиться згідно з планами соціального супроводу, які складені  після з’ясування  проблемних питань та спільно обговорених шляхів виходу із складної ситуації. Додатково проводиться профілактична робота  щодо належного виконання  батьківських обов’язків, дотримання сприятливих умов для розвитку та виховання дітей. Проведено соціально профілактичні бесіди щодо ведення здорового способу життя, створення та збереження  позитивного клімату у сім’ях.

Відповідно до Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» основними соціальними послугами, що надаються при здійсненні соціальної роботи з сім’ями, є інформування та консультування. Саме такі послуги надаються 3 сім’ям, в яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, що мають найвищий ризик потрапляння в складні життєві обставини. Зокрема: проводяться  бесіди стосовно навичок самообслуговування, раціонального використання коштів, емоційного та фізичного стану здоров’я дітей; обговорюються правила поведінки у громадських місцях та у навчальних закладах, проводяться бесіди з опікунами/піклувальниками щодо відповідального батьківства та взаємовідносин у сім’ях; обстежуються умови проживання та виховання дітей  у сім’ях, надається допомога в оформленні різного роду документів. За весь період роботи з сім’ями конфліктних ситуацій не виникало, скарг та зауважень від односельчан не надходило.

Проведено обстеження та складено акти оцінки потреб у сім’ях, в яких вчинялося домашнє насильство, про яке отримано повідомлення від Тернопільського РУ поліції.  Надано соціальну підтримку, проведено профілактичні бесіди з особами причетними до насильства та роздано інформаційні матеріали про отримання допомоги чи відповідальності у випадку вчинення домашнього насильства.

За сприяння Тернопільської районної організації товариства Червоного Хреста України 12 сімей загиблих захисників України отримали благодійну допомогу у виді продуктових наборів та наборів гігієни.

Під соціальним патронатом Центру перебувають внутрішньо переміщені особи, які проживають у громаді. Їм надається інформативна, консультаційна, а також гуманітарна допомога, отримана від Товариства Червоного Хреста України та благодійних організацій, з якими налагоджена співпраця, зокрема благодійні фонди «Карітас», «Сміливі люди», «Рокада»

Фото без описуФото без опису

Впродовж  року сім’ям внутрішньо перемішених осіб роздано 86 продуктових наборів та 189 наборів гігієни.

 

 

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

 

Протягом звітного періоду діяльність Служби у справах дітей виконавчого комітету Підгороднянської сільської ради була спрямована на реалізацію єдиної державної політики у сфері соціального захисту дітей, здійснення відповідних заходів щодо захисту їхніх прав, свобод і законних інтересів. Пріоритетними у роботі Служби були питання соціального захисту дітей, які залишились без батьківського піклування; виявлення батьків, які неспроможні або не бажають виконувати виховні функції, вжиття до них заходів, визначених чинним  законодавством; проведення комплексних заходів щодо захисту  прав та інтересів дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю;   проведення профілактичної правовиховної роботи; забезпечення формування та ведення банку дітей загиблих для організації змістовного дозвілля та відпочинку дітей Героїв.

Фото без описуФото без опису

У звітному періоді в Службі у справах дітей створено комплексну систему захисту інформації та підключено до ресурсів Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» (ЄІАС «Діти»), забезпечено ведення єдиного банку даних, де постійно оновлюється інформація про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сім’ї опікунів, піклувальників, про дітей, які проживають в сім`ях, що опинились в складних життєвих обставинах та про дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Станом на 31.12. 2023 року на первинному обліку в Службі у справах дітей виконавчого комітету Підгороднянської  сільської ради перебуває 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  які влаштовані під опіку/піклування. 2 дітей зазначеної категорії перебувають на обліку як діти, які прибули з інших територій і проживають в сім’ї опікуна. Протягом року 1 дитину знято з первинного обліку у зв’язку із досягненням нею повноліття. Також знято з обліку Служби 2 дітей, які перебували на обліку як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах у зв’язку з усуненням умов та обставин, що стали підставою для взяття малолітніх дітей на облік. Загалом у громаді функціонує 5 сімей опікунів і піклувальників, у яких виховується 6 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Прийомна сім’я, в якій виховувалася 1 особа з числа дітей-сиріт, припинила функціонування у зв’язку з повноліттям дитини та завершенням навчання у закладі вищої освіти.

Спеціалісти Служби у справах дітей здійснювали систематичний контроль за умовами проживання, виховання та навчання дітей, а також за діяльністю опікунів/піклувальників щодо збереження й управління (розпорядження) майном та коштами дитини, з’ясовувалося питання про цільове використання соціальних виплат. З цією метою проводилися обстеження житлово-побутових умов, створених для проживання, навчання та всебічного розвитку дитини; бесіди з дитиною та опікуном/піклувальником; щорічні звіти опікунів/піклувальників; ініційовано питання про виплату одноразової грошової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-річного віку 3 особам з числа таких дітей; надавалася дієва допомога у підготовці документів, тощо.

З метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток у Підгороднянській сільській раді функціонує Комісія з питань захисту прав дитини. Станом на 31.12.2023 року проведено 10 засідань та розглянуто 27 питань  щодо соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах; надання дозволів на укладення договорів купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна, дарування; дозволу на відчуження нерухомого майна право власності на як має дитина, або право користування яким має дитина; про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та інші. За підсумками роботи комісії ухвалено 27 рішень, підготовлено 10 подань для розгляду на засіданні виконавчого комітету. 

Одним із основних напрямків роботи Служби у справах дітей залишається робота по виявленню дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та проведення відповідної профілактичної роботи з ними. Так, під особливим контролем перебуває 7 сімей, у яких – виховується 16 дітей. Протягом звітного періоду служба у справах дітей приділяла належну увагу забезпеченню організаційно-правових умов соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які виховуються у функціонально-неспроможних сім’ях і з цією метою здійснила понад 100 візитів у сім’ї. За результатами візитів складено акти обстеження умов проживання, виховання, навчання та утримання дітей; проведено профілактично-роз’яснювальні бесіди з батьками; ініційовано розгляд питань на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Підгороднянської сільської ради, що стосуються умов належного виховання і навчання дітей; скликано 7 засідань міждисциплінарних команд, а також надано дієву допомогу батькам у вирішенні проблем з виховання дітей.

Для організації ефективної діяльності з питань соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, правопорушень і злочинності, запобігання домашньому насильству та попередження жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення, вироблення свідомої дисципліни серед неповнолітніх у Підгороднянській сільській раді діє Програма соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2022 – 2024 роки. У ході реалізації заходів Програми службою у справах дітей проведено державно-громадські операції  та рейди щодо профілактики негативних проявів у дитячому середовищі «Підліток. Зима. Канікули», «Діти вулиці. Вокзал», «Літо - 2023»; здійснено 17 виїздів у складі мобільної бригади у сім’ї, де було вчинене домашнє насильство; надано консультативну допомогу постраждалим; проведено профілактичні бесіди з кривдниками. З метою захисту прав та законних інтересів дітей організовано акції з нагоди Дня захисту дітей, «Шкільний портфель», «Свято Миколая». За рахунок коштів, передбачених на реалізацію заходів Програми,  закуплено сертифікати для придбання шкільного приладдя для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування на суму 10 500 грн, а також за сприяння благодійних організацій до Дня Святого Миколая та Дня захисту прав дітей вручено  подарунки дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям, які виховуються в сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах.

У тісній співпраці з відділом освіти, культури, молоді та спорту Підгроднянської сільської ради цьогоріч за кошти державного  бюджету було оздоровлено 8 дітей пільгових категорій: троє дітей відпочили в ДПУ МДЦ  «Артек» Свалявського району Закарпатської області; четверо -  в дитячому оздоровчий закладі «Збруч», одна дитина – в дитячому оздоровчому закладі «Промінь» Тернопільської області.

У зв’язку з тимчасовим переміщенням громадян в умовах воєнного стану Службою  взято на облік дітей від 0 до 18 років, які перебувають у населених пунктах Підгороднянської сільської ради. Впродовж року проводився щоденний моніторинг статусних дітей; здійснювалася адресна робота із родинами, у яких перебували діти без супроводу батьків. Також Службою у справах дітей підготовлено проєкти документів для надання статусу дитини, яка постраждала від збройних конфліктів, двом дітям із числа ВПО.

Протягом звітного періоду спеціалісти Служби у справах  дітей продовжували роботу щодо підвищення рівня правової обізнаності, соціального і правового захисту багатодітних сімей; організовували збір документів та видачу посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї; вели банк даних багатодітних родин, який станом на 31.12.2023 року налічує 103 сім’ї, у яких виховується 329  дітей; розпочали облік багатодітних сімей у системі «Реєстр посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї».

Упродовж 2023 року Службою у справах дітей опрацьовано 68 звернень громадян, 205 вхідних документів. Підготовлено 193 вихідних документи.

 

 

РОБОТА ВІДДІЛУ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ОСВІТА

У 5 закладах загальної середньої освіти громади та одній філії опорного закладу навчається  567 школярів. У 2 закладах дошкільної освіти та 4 структурних дошкільних підрозділах виховується 189 дітей (10 різновікових груп).

Штатна чисельність працівників закладів освіти складає 195 осіб, з них 170 - працівники шкіл (86 - педагогічних працівників і 84 – молодший обслуговуючий персонал) та 25 - працівники дошкільних закладів (10 – педагогічних працівників і 15 – молодший обслуговуючий персонал).

На оплату паці працівників закладів освіти в 2023 році було спрямовано 27 251 405 гривень, з яких 14 976 100 гривень – кошти освітньої субвенції, 12 275 305 гривень – власні кошти громади.

За підсумками 2022/23 навчального року документи про освіту отримали 29  учнів 11 класу, з них – 3 із золотою медаллю і 1– зі срібною. Свідоцтво про здобуття базової середньої освіти – 36 учнів 9 класу, з них із відзнакою  - 3 учнів. Слід зазначити, що у громаді започаткована традиція нагородження випускників, які успішно завершили навчання. То ж, у червні на сесії сільської ради іменними годинниками були нагороджені і цьогорічні  четверо медалістів.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

У листопаді-грудні 2023 року учні закладів освіти були активними учасниками Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів та показали гарні результати, зокрема у ІІ етапі учні здобули: 8 – І місце, 13 – ІІ місце, 19 – ІІІ місце.

У ІІ етапі конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика:  4 – ІІ місце, 3 – ІІІ місце.

У ІІ етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Тараса Шевченка: І – 1 місце, 1 – ІІІ місце.

За підготовку призерів та переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, конкурсів, проведених у 2022/2023 навчальному році, 27 педагогів шкіл громади нагороджені грамотами відділу освіти, культури, молоді та спорту.

Педагоги громади постійно підвищують свій професійний рівень, беруть участь у сертифікації педагогічних працівників (зовнішнє оцінювання професійних компетентностей, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи). Цьогоріч успішно пройшли сертифікацію вчителі математики Микола Білий (Довжанківський ліцей) та Лілія Шафран (Почапинський ліцей).

До слова, у закладах загальної середньої освіти громади 34 педагоги мають вищу кваліфікаційну категорію, 17 – спеціалісти І кваліфікаційної категорії, 11 - спеціалісти ІІ кваліфікаційної категорії. Двом  учителям присвоєно педагогічне звання «Учитель-методист» та двадцять одному вчителю присвоєно педагогічне звання «Старший учитель»

Наші педагоги активно долучаються до різноманітних конкурсів, беруть участь в проектах, які проводять державні органи влади, громадські організації, благодійні фонди тощо.

Зокрема учні Довжанківського ліцею під керівництвом директора навчального закладу Ірини Василик долучилися до конкурсу «10 найактивніших закладів освіти – учасників Global Money Week» (Всесвітній тиждень грошей). Це щорічна міжнародна освітня кампанія, метою якої є розвиток фінансової свідомості дітей та молоді, формування необхідних знань, умінь, поведінки та ставлення, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень.

Фото без описуФото без опису

Упродовж грудня 2022 – березня 2023 року усі заклади освіти громади були учасниками міжнародного проєкту благодійного фонду «Флоріум Фундація» Flowers4School «Квіти Перемоги», мета якого – навчити дітей турбуватися про територію школи і таким чином зробити перший крок до відновлення навколишнього середовище та нашої країни.

Фото без описуФото без опису

У травні учні всіх навчальних закладів громади долучилися до наймасштабнішої Всеукраїнської руханки онлайн. Захід був приурочений до міжнародного Дня руху заради здоров’я з Національним Реєстром Рекордів України.

Є цікавою співпраця із освітніми закладами інших громад. У рамках виконання модельної навчальної програми НУШ та реалізації фізкультурно-оздоровчої діяльності за підтримки ГО JuniorS Games «Ліга сміливих», учні 5-6 класів Великоходачківського ліцею  брали участь у товариських змагання серед ровесників Козлівської, Купчинецької та Підгороднянської громад.

З метою забезпечення безпе­рервного зростання професійного рівня вчителів,  вдосконалення науково-тео­ретичної, психолого-педагогічної, методичної   і  фахової  підготовки,  узагальнення та обміну досвідом успішної педагогічної діяльності, впро­вадження найбільш ефективних технологій та методик навчання й виховання школярів у громаді запрацювали методичні об’єднання вчителів.

Зокрема, творчу зустріч вихователів закладів дошкільної освіти  за темою «Використання театралізованої діяльності як дієвого засобу всебічного розвитку дітей дошкільного віку» було проведено на базі Підгороднянської початкової школи з дошкільним відділенням. Вихователі дошкілля мали можливість взяти участь у майстер-класі із виготовлення ляльок, практикувалися в організації роботи міні-лялькових театрів.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

 Цікавим та змістовним був семінар - зустріч учителів трудового навчання та технологій на тему «Технологічна послідовність виготовлення декору на великодню паску в українському етнічному стилі» на базі Великоходачківського ліцею. Крім участі в декорування великодніх пасок, вчителі-предметники обговорили  нові нормативні документи, тенденції розвитку методики викладання предмета, розглянули методичні рекомендації з трудового навчання та технологій.

Фото без описуФото без опису

Найбільшу кагорту освітян, а саме учителів початкових класів, було запрошено на  методичне обєднання до  Почапинського ліцею. Учитель початкових класів Руслана Шелінгович, що також у 2022 році пройшла сертифікацію, як учитель початкових класів,  розповіла про сертифікацію як інструмент індивідуальної траєкторії професійного розвитку педагога .  Впродовж роботи учасники  ознайомилися  з основами робототехніки у початковій школі за допомогою наборів Lego Education WeDo 2.0.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Сучасний вчитель має володіти не лише знанням предмета і методикою викладання, він повинен мати чимало талантів, вмінь і компетенцій. А в умовах сьогодення ще й вміти надати першу допомогу та врятувати життя.

Змагання педагогічних працівників дев’яти  громад Тернопільського району з надання першої допомоги потерпілим при надзвичайних ситуаціях відбулися на базі Почапинського ліцею, оскільки минулоріч наша команда виборола І місце.

Цього року наші педагоги теж показали чудовий результат, однак поступилися на кілька балів команді Байковецької громади, тож наступного року саме вони прийматимуть учасників змагань.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Організація харчування

Загалом у закладах освіти громади усі діти забезпечені гарячим харчуванням. 170 дітей харчується на пільгових умовах (діти учасників бойових дій, діти-сироти та діти з багатодітних родин) . З них 147 дітей харчується безкоштовно, батьки 23 дітей сплачують 50% вартості харчування

 Слід зазначити, що вартість харчування у дошкільних закладах громади становить 50 гривень,  у школах - 40 гривень, група продовженого дня – 25 гривень. Відтак з бюджету громади було спрямовано 997 330 гривень ( 325 330 грн заклади дошкільної освіти та 672 000 грн – школи) на компенсацію вартості харчування дітей пільгових категорій. Для організації безкоштовного харчування пільгових категорій  дітей  використано 1 236 868 гривень.

У 2023 році в рамках ре­алі­за­ції спіль­но­го про­єк­ту Пер­шої ле­ді Олени Зеленської та UNICEF що­до гро­шо­вої до­по­мо­ги опор­ним зак­ла­дам за­галь­ної се­редньої ос­ві­ти Почапинському ліцею бу­ла вип­ла­че­на од­но­ра­зо­ва гро­шо­ва до­по­мо­га у роз­мі­рі 73 140 гривень на за­ку­пів­лю об­ладнан­ня (закуплено скороварку та поверхню для смаження).

 

Організації підвозу учнів до місць навчання

Учні та педагогічні працівники опорного закладу Почапинський ліцей,  які проживають за межею пішохідної доступності (Драганівка – 88 учнів, Забойки- 83 учні, Підгородне- 52 учні), забезпечені безкоштовним підвезенням до закладу освіти та у зворотному напрямку шкільним автобусом.

Для забезпечення його функціонування в 2023 році було закуплено пального на суму 149 985 гривень. Витрати на ремонт та обслуговування автобуса становлять 49 187 гривень.

   Щодо здобувачів освіти Довжанківського ліцею, то довозу потребують 16 учнів, які проживають у селі Домаморич та підвозяться, за домовленістю, місцевим перевізником, тому у даному випадку є потреба у ще одному шкільному автобусі, про що відділ спільно із сільською радою клопочеться.

Чимало зусиль і коштів в 2023 році біло затрачено на створення безпечних і комфортних умов у навчально-виховних закладах громади.

(Більше інформації – в розділі «БЛАГОУСТРІЙ, ДОРОГИ, КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»).

Впродовж року вдалося значно оновити спортивний інвентар у закладах освіти (закуплено сітки волейбольні та футбольні, комплекти для бадмінтону та м’ячі до них, комплекти  тенісних ракеток  та м’ячі до них, професійні  футбольні, баскетбольні, гімнастичні  та волейбольні м’ячі,  линви для перетягування, туристичний намет на суму 131 315 гривень.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Також було оновлено «іграшковий фонд» - закуплено іграшки та розвиваючі ігри для наймолодших мешканців громади на суму 50 026 гривень.

Фото без описуФото без опису

Особлива увага в громаді приділяється військово-патріотичному вихованню молодого покоління. Доказом цього є те, що Довжанківський ліцей є базовим у Тернопільській області з викладання тактичної підготовки. На базі Почапинського ліцею діє курінь імені Омеляна Польового Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), а рій «Почапинська січ» - багаторазовий переможець обласного етапу Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та учасник і призер ІІІ етапу гри. До слова, цьогоріч учасники рою були відзначені грамотами і подяками головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Більше фото за посиланням https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/9297/

Впродовж року в загально-освітніх закладах громади відбулися: вишколи учнівської молоді з тактичної, вогневої, медико-санітарної підготовки; наметові таборування; спартакіада допризивної молоді та змагання з військово-прикладних видів спорту; фізкультурно-патріотичний фестиваль «Козацький гарт»; науково-практичні конференції, семінари, круглі столи тощо.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

На фото: військово-патріотичний вишкіл для старшокласників Підгороднянської громади на базі Почапинського ліцею.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

На фото: триденні навчально-польові збори з тактичної та вогневої підготовки, тактичної медицини на базі Довжанківського ліцею.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

На фото: І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») на базі Почапинського ліцею.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

На фото: рій «Почапинська січ» на ІІІ (Всеукраїнському) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Джура – 2023: Карпатська Січ».

 

Фото без описуФото без опису

                               Фото без опису

Фото без описуФото без опису

На фото: фізкультурно-патріотичний фестиваль «Козацький гарт» у Великому Ходачкові, приурочений до  Дня захисників і захисниць України.  Більше фото за посиланням: https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/9296/

 

КУЛЬТУРА

Протягом року в громаді діяло 5 закладів культури, 3 публічні бібліотеки та 2 публічно-шкільні бібліотеки. Працівники «Центру культури, дозвілля, туризму та спорту» Підгороднянської сільської ради забезпечили змістовне дозвілля мешканцям громади, використовуючи різноманітні форми роботи, зокрема, гурткову роботу, творчі майстерки, пізнавально-розважальні інтелектуальні ігри  та розваги,  волонтерство, благодійність. Організовували і провели культурні та мистецькі заходи, спрямовані на популяризацію, оновлення, поширення українських і місцевих культурних традицій.

Активно долучалися до різноманітних культурних проектів та конкурсів на обласному, державному та міжнародному рівнях.  Колектив «Барви» став лауреатом ІІІ премії міжнародного багатожанрового фестивалю-конкурсу мистецтв «Show your talent».

Фото без описуФото без опису

Працівники бібліотек у  своїй діяльності окрім традиційних, використовували  також інноваційні форми роботи, зокрема:  літературно-мистецькі кав’ярні; творчі майстерки; літературні пікніки під відкритим небом; виставки-прем’єри і виставки-вернісажі; театралізовані, розвиваючі, навчальні ігри з дітьми молодшого шкільного віку.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Протягом різдвяного часу у бібліотеках діяли етновиставки «Різнобарв'я українського Різдва», напередодні Великодня у кожному селі громади відбулися творчі майстерки з писанкарства «Великоднє різнобарв’я», з виготовлення свічок «У Великодній кошик», з виготовленя композиції  «Вербова гілочка».

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Клубні заклади виступали організаторами та співорганізаторами проведення різнопланових заходів, урочистостей та концертних програм до державних, професійних, календарно-обрядових свят, мітингів, вечорів пам'яті, благодійних ярмарків на підтримку ЗСУ.

Так до Дня Конституції «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту» Підгороднянської сільської ради організував та  провів  цикл  благодійних  концертів у всіх селах громади  на підтримку  воїнів-односельчан  «Воля! Вогонь! Лють!»

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Більше фото за посиланням https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/9200/

У  клубі села Драганівка відбувся концерт, присвячений найдорожчим людям у світі – мамам, в онлайн-форматі  вітання лунати впродовж  травня.

Чимало цікавих заходів відбулося саме в онлайн-форматі: 2023 рік розпочався Різдвяними колядами, щирими віншуваннями, а згодом і засіваннями за хештегом #ПІДГОРОДНЯНСЬКА_ГРОМАДА_КОЛЯДУЄ. Колядували від малого до старого в усіх куточках громади, щоб коляда перетвориться на гімн перемоги України, перемоги світла над темрявою, перемоги українців над російським агресором і окупантом. 

До  Дня  Прапора і Дня Незалежності України протягом тижня лунали  online-привітання, створювалися флешмоби,  тематичні книжкові виставки, фото-колажі та багато цікавого, яке відображалось на сторінках Центру і громади.

     Цьогоріч, як і два попередні роки, в селах нашої громади силами працівників Центру та залучених волонтерів з числа активної молоді громади, було  проведено «Літній калейдоскоп». Тема калейдоскопу - «Плекай волю, пісню свою!» (за мотивами твору української поетеси Лесі Українки «Лісова пісня»).

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Більше фото за посиланням https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/9502/

  Починаючи з 24 липня до 16 серпня понад 200 дітей віком від 6 до 15 років, які проживають у громаді, або проводять літні канікули у своїх рідних, мали можливість долучитися до цікавого відпочинку. Учасники заходу читали уривки твору «Лісова пісня», брали участь в естафетах, співали, танцювали, створювали креативні малюнки, змагалися в інтелектуальних іграх, виявляли приховані таланти та вражали винахідливістю. Саме під час проведення заходів, працівникам КЗ «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту» Підгороднянської сільської ради вдалося згуртувати дітей, навчити спілкуватися та підтримувати товариські стосунки. Завдяки злагодженій роботі працівників закладів культури вдалося організувати змістовне дозвілля наймолодших жителів громади у такий непростий період в житті нашої країни.

Детальніше ознайомитися з роботою закладів культури  можна за посиланнями: https://www.facebook.com/profile.php?id=100078258801016

Загалом упродовж року на забезпечення функціонування та покращення матеріально-технічного становища закладів культури з місцевого бюджету було спрямовано 1 690 400 гривень, з яких 1 048 386,48 гривень -  на оплату праці працівників Центру та нарахування на неї.

 

МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА І СПОРТ

Керівництво громади розуміє, що найбільший капітал і ресурс – це люди, які тут живуть. А передусім - молодь, бо за нею майбутнє. Аби населені пункти громади були привабливими для молодих людей, важливо дотримуватися принципу «не для молоді, а разом із молоддю». Молодь має бути почутою, залученою та інтегрованою в життя громади. Важливою умовою для цього є розробка якісної молодіжної програми, яка б стала дорожньою картою для побудови  в громаді сприятливого середовища для розвитку та дозвілля, що в свою чергу допоможе розкривати потенціал нашій молоді, дасть можливість бути корисним для громади, а також знайти себе в ній.

Саме з метою розробки якісної молодіжної політики ми виріши прийняти участь у проєкті «Творимо молодіжну політику в громаді разом з молоддю», організованому в рамках програми «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Команда Підгороднянської громади успішно пройшла відбір та була обрана для подальшої участі в проекті. Попереду – інтенсивне навчання. Перша сесія запланована на січень 2024 року.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Також у листопада 2023 року було сформовано новий склад  Молодіжної ради при виконавчому комітеті Підгороднянської сільської ради, оскільки повноваження Молодіжної ради І скликання завершилися. https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/ii-sklikannya-20232025-rr-15-57-09-06-12-2023/

Фото без описуФото без опису

До кінця року новообрана Молодіжна рада встигла реалізувати дві цікаві і корсні ідеї: благодійну акцію  «Миколай про тебе не забуде», в рамках якої були сформовані та роздані подарунки для дітей із числа малозабезпечених та творчу зустріч учнів 2-4 класів навчальних закладів громади з українським письменником Олександром Вільчинським, автором дитячої книжки «Дідусь Апчих та його друзі».

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Невід’ємною складовою виховного процесу дітей і молоді та повноцінного життя дорослого населення громади є фізична культура і спорт. Тож з метою пропаганди здорового способу життя і залучення до занять спортом різновікових груп населення нашої громади  було прийнято «Програму  розвитку фізичної культури і спорту Підгороднянської сільської ради на 2023-2025 роки», в рамках якої в 2023 році освоєно 223 315 гривень на сплату членських внесків, страхування спортсменів, придбання спортивного інвентаря, нагород, вимпелів тощо.

Вже традиційним став волейбольий турнір Підгороднянської сільської ради, присвячений пам'яті Героїв Майдану, який проходить серед команд сіл громади.

Фото без описуФото без опису

Більше фото за посиланням: https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/8750/

З ініціативи Молодіжної ради започатковано турнір Підгороднянської громади з настільного тенісу.

Фото без описуФото без опису

Більше фото за посиланням: https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/8781/

 За результатами чемпіонату Тернопільського району з футболу  І місце у першій лізі чемпіонату  виборов ФК «Колос» села Домаморич, а І місце в другій лізі чемпіонату - ФК «Нива» села Довжанка. Команди-чемпіони були відзначені грамотами сільської ради та отримали в подарук  комплекти  спортивної форм.

Фото без описуФото без опису

У  Підгороднянскій громаді діє соціальний проект Президента України і Міністерства молоді та спорту України «АКТИВНІ ПАРКИ - ЛОКАЦІЇ ЗДОРОВОЇ УКРАЇНИ», основною метою якого є залучення людей до систематичних тренувальних сесій, спрямованих на розвиток основних рухових якостей - загальна витривалість, сила, спритність, координація, гнучкість, швидкість. У громаді працює 1 координатор, з яким укладено угоду. На його зарплату з коштів державної субвенції використано 78 372, 80 гривень.

Фото за посиланням https://www.facebook.com/profile.php?id=100091624877260

З осені розпочалася підготовка до участі в масштабних змаганнях всеукраїнського рівня  «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги», які відбувтимуться з грудня 2023 до червня 2024 року для п'яти видів спорту: баскетбол, волейбол, футзал, спортивне орієнтування та чирлідинг. Мета — збільшити частку учнівської молоді, яка систематично займається фізичною культурою і спортом.

Фото без описуФото без опису

На фото: товариські зустрічі з волейболу та футболу між командами ліцеїв громади в рамках проекту «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Загалом навчальну та фізкультурно-оздоровчу роботу в закладах освіти громади здійснюють 4 вчителі фізичного виховання. Діють 4 спортивних зали та 4 пристосованих кімнати для занять фізичною культурою на базі закладів загальної середньої освіти; 9 футбольних полів; 1 спортивний майданчик з штучним покриттям та з тренажерним обладнанням у селі Підгородне. Також у Підгородньому діє спортивна секція з футболу для дітей молодшої вікової групи (тренер Роман Монько).

Славетну історію має учбово-курсова база державного центру олімпійської підготовки з біатлону, що в Підгородньому. За понад чотири десятиліття з часу її відкриття в різні часи тут тренувалися найславетніші біатлоністи України, імена яких сьогодні знають далеко за її межами.  Пишаємося, що зі світових п’єдесталів лунають імена виходців з нашої громади та її мешканців: чемпіон зимових Паралімпійських ігор 2018 року Тарас Радь, чемпіонка Олімпійських ігор у Сочі, чемпіонка світу, 5-разова чемпіонка Європи Олена Підгрушна (Білосюк), чемпіонка світу з біатлону серед юніорів, дворазова чемпіонка Європи з біатлону серед юніорів Анастасія Меркушина, чемпіонка Європи з біатлону серед юніорок Тетяна Трачук (Бурик), чемпіонка України з біатлону Олександра Меркушина.

Тут тренувалися чемпіон світу, чемпіон Європи Дмитро Підручний, триразова чемпіонка світу Олена Зубрилова, чемпіон світу та Європи з літнього біатлону Андрій Богай, чемпіонка Європи, чемпіонка світу та Європи з літнього біатлону Людмила Писаренко, п'ятиразова чемпіонка світу та Європи з літнього біатлону Світлана Крикончук. І це далеко не повний список тих, хто підіймався на першу сходинку п’єдесталу Олімпіад, чемпіонатів України, Європи та світу. Що вже казати про бронзових і срібних призерів. Одним словом – є ким пишатися, є на кого рівнятися.

Сьогодні на базі тренується багато дітей та юних мешканців нашої громади. Серед них - мешканець села Підгородне Костянтин Марценюк (тренується під керівництвом заслуженого тренера України з біатлону Ігоря Починка та Назарія Бурика, срібного призера чемпіонатів світу та Європи серед юніорів, який свого часу теж тренувався на Підгороднянській базі і є мешканцем нашої громади). У березні 2023 року на чемпіонаті України серед юнаків і дівчат у складі команди Тернопільської області Костянтин Марценюк став дворазовим чемпіоном України та двічі піднімався на срібну сходинку п’єдесталу. За наполегливу працю та волю до перемоги Підгороднянська сільська рада відзначила спортсмена грошовою премію в розмірі 5 000 гривень.

Фото без описуФото без опису

Доброю традицією вже стало на сесії сільської ради відзначати подяками не лише тих випускників навчальних закладів, які доклали найбільше зусиль та наполегливості у навчанні, але й тих молодих людей, які брали активну участь у різноманітних спортивних і культурних заходах Підгороднянської територіальної  громади, долучалися до благодійних акцій тощо.

Фото без описуФото без опису

 

Загалом упродовж звітного періоду відділом освіти, культури, молоді та спорту Підгороднянської сільської ради опрацьовано  138 наказів з основної діяльності,  107  кадрових  наказів ,  документ вхідної кореспонденції  1362 та 1030 – вихідної.

На забезпечення роботи відділу і на розвиток у громаді освіти, культури, спорту та роботу з молоддю впродовж  2023 року  було спрямовано 44 944 348 гривень, що становить 44,9 %  всього бюджету громади.

 

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

 

Впродовж 2023 року із бюджету громади було спрямовано 74 880 гривень на вторинну медичну допомогу (Тернопільська центральна районна лікарня) для фінансування оплати праці позаштатної військово-лікарської комісії при Тернопільському об’єднаному міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки та на послуги зубопротезування пільгових категорій мешканців нашої громади за Цільовою програмою «Зубопротезування пільгових категорій населення Підгороднянської сільської ради на 2023 рік».

 581 106 гривень  було скеровано на первинну ланку медицини для оплати комунальних послуг, придбання лікарських засобів та канцтоварів. А саме: 101 399 гривень на КНП «ЦПМСД» Козівської селищної ради, структурним підрозділом якого  є фельдшерсько-акушерський пункт села Великий Ходачків та 479 707 грн — на КНП «ТРЦПМСД» Великоберезовицької селищної ради, структурними підрозділами якого є Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини в селі Почапинці та підпорядковані їй   ФАПи сіл Довжанка, Домаморич, Драганівка, Забойки і Підгородне.

 

 

 

БЛАГОУСТРІЙ, ДОРОГИ, КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

 

Кожен із нас хоче бачити своє подвір’я, вулицю, село чи громаду загалом красивими та охайними. Так - дороги, вулиці, майданчики є обличчям нашої громади. Звичайно, за пару років навіть у мирний час всі проблеми вирішити неможливо, бо бюджет не безмежний. Однак крок за кроком, навіть попри воєнний стан, позитивні зміни все ж відбуваються.

Цьогоріч нам вдалося практично неможливе – на умовах спів фінансування було здійснено ремонт Держдороги Н-02-Забойки-Драганівка (індекс дороги С201506) на тих її ділянках, що пролягають через села Довжанка і Домаморич. Загальна вартість ремонту становить 17 025 384 гривень. З бюджету Підгороднянської громади спрямовано 8 955 540,20 гривень, 8 069 843,80 – кошти субвенції.

Нагадуємо - дана дорога перебуває на балансі Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації, тож її ремонт і обслуговування мають здійснюватися за кошти державного бюджету.

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

 Також впродовж року було здійснено поточний ремонт доріг по вулицях Волинська і Садова в с. Підгородне на загальну суму 5 173 100 гривень та відновлення асфальтного покриття доріг у селах громади з використанням патчера  на суму 188 000 гривень.

    

Фото без описуФото без опису                                                                       

Витрати на послуги спецтехніки, задіяної для утримання доріг у належному стані в зимовий період (чищення, посипання) становлять 887 992 гривень.

 

Ще 72 847 гривень з бюджету спрямували на відшкодування різниці за послуги вивозу побутових відходів з приватних домогосподарств громади.  Як відомо, з 1 липня 2022 року підприємство «Екотерн», яке виграло тендер на вивіз побутових відходів, у зв’язку зі здорожчанням нафтопродуктів підняло вартість послуг з  101.84 грн за 1  м. куб. до 125,71 грн за 1м. куб. З метою зменшення навантаження на бюджет власників домогосподарств було вирішено різницю вартості до кінця року компенсовувати з бюджету громади.

Вивіз побутових відходів з сільських кладовищ та об’єктів комунальної власності (школи, садочки, старостинські округи) обійшовся в 61 811 гривень.

 

З метою енергозбереження здійснено реконструкцію вуличного освітлення в селі Забойки (вартість робіт становить 1 404 410 гривень) та виготовлено  проектно-кошторисну документацію і експертизу на реконструкцію вуличного освітлення сіл Довжанка і Домаморич  (витрати становлять 59 449 гривень, роботи проводитимуться в 2024 році).

До слова, оплата за електроенергію для вуличного освітлення по селах громади, поточний ремонт та обслуговування мережі за звітний період становить 715 367 гривень.

На створення належного рівня благоустрою в громаді спрямована робота КП» Підгороднянське», яке було створено восени 2021 року. Станом на кінець 2023 року тут працювало 7 чоловік.

До обов’язків працівників підприємства входить утримання в належному стані дитячих та ігрових майданчиків, місць відпочинку, пам’ятників та пам’ятних знаків на території громади; косіння трави на узбіччях комунальних доріг та на території  комунальних закладів; розчищення придорожніх та прибережних смуг від сухих та пошкоджених дерев, сухого гілля, зрізання аварійних дерев. До слова, заготовлену працівниками підприємства дров’яну сировину передано для опалення комунальних закладів громади, де встановлені твердопаливні котли (Великоходачківський та Довжанківський ліцеї, дитячий садочок «Журавлик», будівля ЦНАПу).

Також було доукомплектовано лежаками укриття  в закладах освіти громади.

У зимовий період  працівники КП  розвозили піщано-соляну суміш на  вулиці сіл громади. Напередодні зимових свят та після завершення новорічно-різдвяного циклу працівники КП встановили і демонтували ялинку та шопку на майданчику в с. Підгородне.

Протягом року автомобіль КП «Підгороднянське» був залучений для перевезення гуманітарної допомоги особам похилого віку,  особам із інвалідністю, та внутрішньо переміщеним особам.

Фото без описуФото без опису

З метою  підвищення кількості та якості комунальних послуг, що надає КП,  цьогоріч було придбано  трактор КАТА КЕ 504 з навісним обладнанням, який доукомплектували причіпом, щіткою дорожньою, мотокосою та щепорізом, яким працівники КП подрібнюють зрізане гілля та передають його для опалення комунальних закладів. Загальна вартість -  1 091 450 гривень.

Ще 255 600 гривень було спрямовано на придбання інвентаря, паливно-мастильних матеріалів, спеціального робочого одягу тощо.

Загалом на заробітню плату працівників комунального підприємства, придбання та ремонт техніки й інвентаря, оренду спецтехніки тощо з бюджету громади впродовж 2023 року було спрямовано 3 095 535 гривень.

Принагідно хочу подякувати всім мешканцям громади, які долучаються до благоустрою наших сіл: беруть активну участь у щорічній толоці ( https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/8690/; https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/8791/); дотримуються Правил благоустрою території населених пунктів Підгороднянської сільської ради: впорядковують власні подвір'я та прилеглі до них території; дбайливо ставляться до комунального майна і своєчасно інформують нас про випадки вандалізму, які, на жаль, трапляються; уклали угоди з виконавцем послуг на вивіз побутових відходів і не вивозять сміття в придорожні лісосмуги; прибирають місця загального користування після свого там перебування. Це важливо! З таких маленьких речей формується загальний імідж нашої громади.

 

Комунальна власність

Важливою й очікуваною подією стала здача в експлуацію відрекунструйованого приміщення Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Ще в 2020 році нами було придбано приміщення колишньої адмінбудівлі «Племоб’єднання» за адресою: с. Підгородне, вул. Бережанська, 70, вартістю 1 702 440 гривень. Було також виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію будівлі під Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), вартість якої становила 78 990 грн. Реконструкція об’єкта мала здійснюватися в 2022 році спільно з Державним фондом регіонального розвитку на умовах спів фінансування. Однак через введення воєнного стану та дію постанови Кабінету Міністрів України  №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», у 2022 році нам не вдалося реалізувати цей проект.

Роботи розпочалися влітку 2023 і вже наприкінці року ЦНАП і виконавчий апарат сільської ради переїхали в нове приміщення. Великий позитив від реалізації даного проекту вбачаю в тому, що, по перше, це зручно для мешканців громади, адже всі необхідні послуги і довідки тепер можна отримати в одній локації, без біганини і черг.  Одразу в приміщенні Центру можна через платіжний термінал оплатити платні послуги. По друге, і це теж дуже важливо, вже з 2024 року кошти, які ми сплачували за оренду приміщень для працівників апарату в готельному комплексі «Три бажання», тепер залишатимуться в бюджеті громади і будуть використані на соціальні проекти та допомоги.

Надзвичайно важливо, що ми реалізували цей проект у 2023 році і не упустили можливість здійснити його на умовах спів фінансування, що значно зменшило навантаження на місцевий бюджет. Адже повна вартість робіт - 15 206 530 гривень, з яких кошти нашого бюджету становили  5 719 758 гривень, ще 9 486 772 гривень - кошти обласного бюджету. Також з місцевого бюджету було спрямовано 1 126 098 гривень на придбання меблів, комп’ютерної техніки, реєстраційного терміналу та іншого необхідного обладнання для будівлі ЦНАПу.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

 

Ще один важливий проект, який нам вдалося реалізувати в 2023 році – ремонт актової зали в Почапинському ліцеї.

Навчальний заклад було здано в експлуатацію в 1981 році. З того часу ремонт в актовій залі робили лише один раз – у 2001 році до 20- річчя школи   підреставрували  стелю і пофарбували стіни та підлогу. Також у 2017/18 роках в рамках реконструкції школи, що проводилася за кошти Державного фонду регіонального розвитку, тут  було замінено вікна і двері.

В рамках здійсненого цьогоріч ремонту було замінено електропроводку, опалення, підлогу, стелю, одяг сцени, закуплено нові стільці та обладнання. Загальна вартість робіт становить 844 985 гривень.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

З метою налагодження належної роботи працівників Центру надання соціальних послуг, Служби у справах дітей, адміністраторів ЦНАПу на віддалених робочих місцях та інших відділів сільської ради нами було придбано службовий автомобіль Renault Express, 2023 року випуску, вартість якого становить 849 000 гривень. Старий автомобіль – ВАЗ 21099, який було передано на баланс Підгороднянської сільської ради Тернопільською районною радою, закріпили за старостою Домаморицького старостинського округу Котляром П.М., який на час відсутності старости села Довжанка частково виконує його повноваження.

Чимало зусиль і коштів в 2023 році було затрачено на створення безпечних і комфортних умов у навчально-виховних закладах громади. Зокрема було здійснено реконструкцію котельні зі встановленням котла на альтернативному виді  палива в Довжанківському ліцеї (1 537 116  гривень). Також для ліцею було закуплено потужніший генератор  (40 кВт) та здійснено реконструкцію електропостачання  (928 100 гривень), проведено поточний ремонт укриття (встановили рекуператор повітря, замінили старі вхідні двері на протипожежні, відновили запасний вихід, облаштували укриття  лежаками, замінили вхідні двері у санвузол і встановили новий умивальник (вартість робіт  - 297 833, 91 гривень).

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

З метою недопущення кризових аварійних ситуацій в опалювальний період 2023-2024 років за кошти бюджету Підгороднянської сільської ради було закуплено потужніший  дизельний генератор (121 кВт) для Підгороднянської початкової школи з дошкільним підрозділом, оскільки заклад повністю функціонує на електропостачанні і потужності старого генератора (30 кВт) не вистачало для забезпечення опалення і роботи кухні в аварійних ситуаціях. Вартість генератора – 798 000 гривень, вартість монтажних робіт - 46 114 гривень.

Генератор із Підгороднянської школи передали у Почапинський ліцей. Встановлення генератора і реконструкція електропостачання вартували 238 134, 62 грн . Таким чином  на сьогодні всі навчально-виховні заклади громади забезпечені альтернативними джерелами електропостачання. На придбання паливно-мастильних матеріалів для роботи генераторів у закладах освіти було спрямовано 99 000 гривень.

Також було здійснено поточний ремонт системи опалення будівлі Почапинського ліцею та ремонт котла (60 658 гривень); поточний ремонт покрівлі котельні Комунального закладу Навчально-виховний комплекс Домаморицька загальноосвітня школа I ступеня - дошкільний навчальний заклад  (вартість робіт -  189 451гривень).

Фото без описуФото без описуФото без опису

У Великоходчківському ліцеї провели поточний ремонт харчоблоку, зробили обмостку приміщення школи та провели опалення в укриття (вартість робіт – 50 575 гривень)

До слова, в усіх укриттях навчально-виховних закладів громади поновлено запаси медикаментів та продуктів харчування. Налагоджено роботу по доступу до швидкісного Інтернету.

384 420 гривень нам обійшовся  поточний ремонт дитячого майданчика в селі Підгородне, ще  25 192  гривень сплачено за  виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво дитячого майданчика в селі Довжанка. Реалізація проекту запланована на 2024 рік.

 

З метою забезпечення енергоефективності та економії енергоносіїв, а також для забезпечення безперешкодного доступу маломобільних груп населення на наступний рік заплановано ремонт адмінбудівлі у  Великому Ходачкові, де розміщується старостинський округ і сільська бібліотека, та ремонт адмінприміщення в селі Почапинці, де, крім старостинського округу, буде облаштовано поліцейську станцію - службове приміщення, що надається поліцейському офіцеру громади для виконання покладених завдань в межах поліцейської дільниці. За виготовлення проектно-кошторисної документації сплачено 168 793 гривні.

 

 

Фото без описуФото без опису

Цілком очевидно, що в 2024 році нам доведеться будувати укриття для дитячого садочка «Колобок». Великий Ходачків – друге за чисельністю населення село в громаді (1 220 чоловік). Дітей дошкільного віку, які відвідують дитячий садок – 35.  Укриття, яке зараз використовується в «Колобку» для перебування дітей під час повітряної тривоги, не відповідає новим нормам наказу 579 від 09.07 .2018 МВС України,  тож садок опинився під загрозою закриття. Допустити цього ми не можемо, оскільки, навіть за умови довезення, розмістити таку кількість дітей в інших дошкільних закладах громади (Почапинці і Підгородне) немає змоги.

 

 На забезпечення функціонування та покращення матеріально - технічного становища закладів культури у 2023 році з місцевого бюджету було спрямовано 422 984 гривні. За ці кошти було придбано театральні крісла для клубу села Драганівка (158 720 гривень); комплект акустичної апаратури для «Центру культури, дозвілля, туризму і спорту» (181 715 гривень); облаштування сцени та одяг сцени у селах Домаморич і Підгородне (40 553 гривень); пошито сценічні костюми для колективу «Барви» (41 996 гривень).

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

За постачання енергоносіїв та забезпечення твердим паливом усіх комунальних закладів громади, у т. ч. закладів освіти і культури, за звітний період було сплачено 3 475 804 гривні.  

 

ДОПОМОГА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ, ВОЛОНТЕРСТВО

 

Як вже зазначалося, одним із пріоритетних напрямків роботи Підгороднянської сільської ради в 2023 році була підтримка Збройних Сил, допомога військовослужбовцям із нашої громади, їхнім сім’ям і родинам.

 

Відповідно до чинного законодавства України з метою забезпечення укомплектування ЗСУ та інших військових формувань у громаді ведеться облік призовників та військовозобов’язаних. На даний час на військовому обліку перебуває 1 762 військовозобов’язаних, із них:

61 особа офіцерського складу;

45 військовозобов’язаних жінок;

186 осіб призовного віку;

104 учасники бойових дій.

Станом на кінець  року 192 військовозобов’язаних із нашої громади несуть службу в лавах ЗСУ. В їх числі і  депутат сільської ради Юрій Жигальський та староста села Довжанка Євген Голоктіонов.

 

Вже два роки поспіль із бюджету сільської ради ми виплачуємо кошти на підтримку військовозобов’язаних із нашої громади. Зокрема в 2023 році до Дня захисників і захисниць України  була виплачена одноразова грошова допомога 165 учасникам бойових дій (ветеранам АТО/ООС ) на суму 330 000 гривень.

Ще 161 000 гривень було спрямовано на лікування воїнів після поранень (звернулося 25 осіб). Принагідно хочу сказати, що й у 2024 році ці виплати продовжуватимуться, тож звертайтеся з відповідними заявами в Центр надання адміністративних послуг Підгороднянської сільської ради або в старостинські округи за місцем проживання.

До слова, ветерани  війни та члени їхніх сімей можуть отримати у ЦНАПі цілий спектр послуг https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/poslugi-dlya-veteraniv-vijni-ta-chleniv-ihnih-simej-15-35-00-12-09-2023/

 

Також впродовж звітного періоду було спрямовано 200 000 гривень  у бюджет міста Тернополя для придбання комплектів одягу та взуття особовому складу військових частин.

Ще 100 000 гривень було передано одній із військових частин на придбання протигазів фільтрувальних.

Щоб розширити можливості фінансування армії з бюджету сільської ради, беручи до уваги постанову Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», низку інших вимог законодавства, сесія сільської ради затвердила «Програму підтримки Збройних Сил України, підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань на 2024-2025 роки».

 

Також рішенням сесії з балансу Підгороднянської сільської ради було передано на потреби ЗСУ  автомобіль  Mitsubishi Shogun Sport, 2007 року випуску, який свого часу власним коштом придбали для нашої  місцевої територіальної оборони і доправили з Англії хлопці з Підгороднього - Володимир Козловський, Андрій Галайко, Сергій Соломахін, Олег Бойчук та Віктор Мельник. Після відповідного доукомплектування та ремонту вирішено було передати автомобіль «на службу» до ЗСУ.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

Ще один автомобіль, який перебуває на балансі Підгороднянської сільської ради  - MERCEDES-BENZ SPRINTER 416 CDI, 2004 року випуску, передали в користування волонтерському фонду «Серця свободи». Саме цей автомобіль неодноразово доставляв на передову наші великодні «БАНДЕРольки», передріздвяні «Святкові смаколики», інші речі першої необхідності, приготовані, зібрані та закуплені мешканцями громади  для захисників.

Фото без описуФото без опису

Дякуємо нашим волонтерам Євгену Коліснику та Миколі Василечку за тісну співпрацю.

 

Дякую всім громадівцям, і передусім, працівникам освіти і культури, які долучаються до наших благодійних акцій, у позаробочий час готують консервації, роблять вареники, організовують плетіння маскувальних сіток тощо.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Більше фото за посиланнями: 

https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/8794/

https://pidgorodnyanska-gromada.gov.ua/album/9294/

 

Працівники «Центру культури, дозвілля, туризму і спорту» Підгороднянської сільської ради організували та  провели у всіх селах громади цикл  благодійних  концертів «Воля! Вогонь! Лють!». Кошти, які вдалося зібрати, а це загалом 106 687 гривень, в кожному селі були спрямовані на підтримку воїнів-односельчан.

За кошти, зібрані в с. Підгородне, були придбані й передані військовій частині А7169 товарно-матеріальні цінності, закуплені за їхнім запитом.

Принагідно хочу подякувати нашим підприємцям, які активно долучилися до цього волонтерського руху, спрямованого на допомогу армії.

Передусім хочу відзначити титанічну працю власників готельно-ресторанного комплексу «Три бажання» Тамари і Михайла Крисоватих, які з перших днів повномасштабної війни займаються волонтерською діяльністю — приймали у себе людей, які втікали від війни зі східних і південних областей України, займалися збором продуктів і всього необхідного для наших захисників, відтак залучили жінок із села для приготування різних смаколиків для воїнів — печуть булочки, завиванці, медівники, готують тушонки, сухі борщі тощо.

 

Фото без описуФото без опису

 

Дякую тим мешканцям, хто допомагає пораненим у лікарнях. Звичайно, держава забезпечує їх усім необхідним – і лікуванням, і харчуванням. Але ми розуміємо, що важливим етапом в лікуванні і відновленні є емоційний стан. Хлопці ж зі всієї України, рідні далеко, тож провідувати їх у лікарні нема кому.

 

Фото без описуФото без опису

Хорошу акцію «Подаруй солдату книгу» підтримав відділ освіти, культури, молоді та спорту, завдяки якій було зібрано і передано понад 60 книг військовослужбовцям, які проходять лікування та реабілітацію в медичних закладах Тернополя.

 

 

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

Фото без описуФото без опису

За активну діяльність, сприяння, підтримку та надання допомоги для ЗСУ сільська рада отримала низку відзнак від військових формувань України. 

 

 

На завершення хочу подякувати Збройним силам України, які стали міцним щитом для кожного з нас.

Багато наших земляків сьогодні виконують бойові завдання у найгарячіших точках фронту. Дякую кожному за ваш героїзм, відвагу, патріотизм! Бажаю вам, як і всім нам, Перемоги! Повертайтеся додому живими, хлопці…

 

На жаль, рік, що минув, поповнив список наших скорботних втрат. Невтішними новинами розпочався й новий, 2024 рік. Тож зараз вже маємо 13 загиблих Героїв із нашої громади:

Юркевич Андрій Михайлович (18.04.1982 – 05.09.2014), село Підгородне. Загинув 5 вересня 2014 року поблизу села Весела Гора на Луганщині.

Назавжди 32…

Капчур Андрій Володимирович (22.05.1980 — 25.01.2015), село Забойки. Загинув 25 січня 2015 року біля села Санжарівка  на Донеччині.

 Назавжди 34…

Заплітний Дмитро Іванович (08.06.1983 – 28.01. 2015), село Забойки. Загинув 28 січня 2015 року біля Дебальцево на Донеччині.

Назавджи 31…

Михайловський Олександр Павлович (09.10.1987 – 14.03.2022), село Забойки. Загинув 14 березня 2022 року поблизу містечка Золоте на Луганщині.

Назавжди 34…

Завада Михайло Йосипович (22.11.1981 – 22.04.2022), село Драганівка. Загинув 22 квітня 2022 року біля села Богоявленка на Донеччині.

 Назавжди 40…

Паславський Василь Степанович (03.04.1971 – 14.05.2022), село Домаморич. Загинув 14 травня 2022 року на  Харківщині.

 Назавжди 51…

Нечай Віктор Ярославович (20.07.1978 – 26.05.2022), село Довжанка. Загинув 26 травня 2022 року під Бахмутом на Донеччині.

Назавжди 43…

Карп Анатолій Миколайович (31.03.1999 – 03.06.2022), село Великий Ходачків. Загинув 3 червня 2022 року поблизу села Довгеньке Ізюмського району Харківської області. Похований 2 листопада 2023. Весь цей час вважався зниклим безвісти.

 Назавжди 23…

Мудрий Ярослав Володимирович (26.06.1972 – 09.07.2022), село Почапинці. Загинув 9 липня 2022 року у місті Часів Яр на Донеччині.

Назавжди 50…

Головко Володимир Леонідович (03.07.1981 – 09.07.2022), село Почапинці. Загинув 9 липня 2022 року у місті Часів Яр на Донеччині.

Назавжди 41…

Прищ Олег Миколайович (20.03.1986 - 24.01.2023), село Драганівка. Загинув 24 січня 2023 року поблизу населеного пункту Павлівка на Донеччині.

Назавжди 36…

Новак Сергій Степанович (05.08.1981 – 31.07.2023), село Великий Ходачків. 12 липня 2023 року був поранений в боях під Куп’янськом. Помер у Київському госпіталі 31 липня.

Назавжди 41…

Бурбела Орест Леонідович (23.12.1988 - 01.01.2024), село Довжанка. Помер 1 січня 2024 року в населеному пункті Желанне Покровського району на Донеччині.

Назавжди 35…

 Співчуваю батькам, дружинам, дітям та родинам загиблих. Нехай Господь Бог допомагає вам перенести цей важкий біль втрати.

Низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю наших Героїв, перед світлою пам’яттю всіх наших захисників, які поклали власне життя задля мирного майбутнього України, заради її свободи і розвитку, заради щасливого майбутнього наших дітей та онуків.

 

 

Україна у нас одна! Борімося за неї всіма силами! Довіряймо українській армії, допомагаймо їй, молімося за неї!

Я твердо вірю, що ми переможемо, бо з нами Правда, з нами Бог!

Слава Україні! Героям Слава!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано