Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

10 жовтня - Всесвітній день ментального здоров’я

Дата: 09.10.2023 12:08
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

10 жовтня ми відзначаємо Всесвітній день ментального здоров’я, який цього року пройде під гаслом: «Психічне здоров’я доступне всім».

Цей день покликаний привернути увагу кожної людини на важливість ментального здоров’я та на проблеми, пов’язані з психічним станом людини. Важливо підтримати тих людей, які переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які  допомогли б їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

Для мільйонів українців війна розділила життя на «до» та «після», перекроїла долі та багатьом поставила крапку в їхніх історіях. Кожен із нас, хто вмикає телевізор зранку, щоб послухати новини, чи переглядає стрічку у соцмережах, зіштовхується із насильством і стражданнями, які стають непосильною ношою. Світлини війни залишають глибокий слід У серці кожного українця, який не так легко зцілити. Ці випробування когось загартовують, інших виснажують чи ламають.

Для нас, так і для всього світу, ментальне здоров’я сьогодні стало викликом. Адже це вимагає неабиякої сили - знаходити  крихке відчуття щастя та добробуту посеред сирен, вибухів та постійних смертей. Війна перевернула з ніг на голову життєві цінності українців.  Те, що було надважливо ще вчора, сьогодні відійшло на другий план. Життя, свобода, безпека, мирне небо над головою – це все, що потрібно кожному українцеві.

Саме зараз, як ніколи, важливо подбати про свою супер силу – нашу стійкість, яку ми плекаємо у випробуваннях. Ментальне здоров’я полягає не лише у відсутності розладів, а й у наявності ресурсу для того, щоб жити.

Як писала американська психологиня Едіт Егер у своїй книзі «Вибір», часто саме кризова ситуація найдієвіше вдосконалює нас як людей. Страшні події надають досвід, підштовхують до глибшого усвідомлення власних можливостей та цінностей, до зростання. Зі слів Едіт, сенс та мета можуть прийти з самої глибини того, що завдає найбільше болю.

Тож у Всесвітній день ментального здоров’я плекаємо надію в серці на світле майбутнє та стійкості в наших діях.

Наталя Юрдига, психолог Комунального некомерційного підприємства Великоберезовицької селищної ради «Тернопільського районного центру первинної медико-санітарної допомоги»  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано