A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Стан ринку праці у Тернопільському районі станом на 01 серпня 2022 року

Дата: 11.08.2022 16:28
Кількість переглядів: 123

Незайняті та безробітні громадяни. Протягом липня 2022 року у Тернопільський  міськрайонний  центр зайнятості в пошуках роботи звернулися 50 осіб з числа проживаючих в Тернопільському районі, що на 11 осіб менше, ніж у липні 2021 року. Чисельність незайнятого населення, що перебували на обліку протягом січня-липня 2022 року з урахуванням зареєстрованих на початок року склала 734 особи, що на 591 особу менше, ніж за аналогічний період 2021 року, з них статус безробітного мали 612 особи, що на 301 особу менше ніж за аналогічний період 2021 року.

Станом на 01 серпня 2022 року на обліку в центрі зайнятості перебували 215 незайнятих громадян, що проживають в Тернопільському районі (на 01 серпня 2021 року – 700 осіб), з них - статус безробітного мали 204 особи,  що на 162 особи менше ніж на аналогічну дату минулого року. Жінки складають 69,6 % від загальної чисельності безробітних. Відсоток молоді до 35 років серед безробітних складає 22,0 %.

Заходи активної політики служби зайнятості.  З метою підвищення рівня соціального захисту незайнятого населення на ринку праці, основна увага приділяється  реалізації заходів активної політики зайнятості. Так, за січень-липень 2022 року проведено: 58 тренінгів з техніки пошуку роботи – 74 особи, 38 інформаційних семінарів із загальних питань зайнятості – 54 особи, 1 вебінар «Підготовка резюме» - 1 особа,  1 інформаційний семінар «Семінар з орієнтації на службу в Збройних Силах України» - 3 особи, 1 тренінг «Цифрова грамотність» - 4 особи,  4 групові консультації, у т.ч. із залученням соціальних партнерів – 6 осіб, 1 інформаційний семінар для військовослужбовців та ветеранів АТО/ООС – 2 особи, 3 засідання жіночого клубу «Гармонія» - 6 осіб, 7 профінформаційних семінари для внутрішньо переміщених осіб – 7 осіб.

З метою організації підприємницької діяльності проводиться  інформаційно – роз'яснювальна робота серед населення щодо можливостей започаткування власної справи. За січень-липень 2022 року проведено 2 семінари «Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнес», в яких взяли участь 2 особи, які проживають в Тернопільському районі.

Профорієнтація з зайнятим населенням:

для внутрішньо переміщених осіб, які проживають в місцях масового розміщення спільно із БФ «Рокада» проведено 3 масових заходи за межами ЦЗ – 105 осіб.;

У звітному періоді здійснено 1 виїзний профорієнтаційний захід для жителів населених пунктів Великогаївської об’єднаної територіальної громади, під час якого надані інформаційні послуги для 8 осіб.

Працевлаштування. З початку 2022 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на вільні та новостворені робочі місця працевлаштовано 133 незайнятих громадян, з числа осіб, що проживають в Тернопільському районі.

Професійне навчання. У січні-липні 2022 року 9 осіб, що проживають в Тернопільському районі, проходили навчання та підвищення кваліфікації шляхом стажування на виробництві на замовлення роботодавців.

Надання послуг особам з інвалідністю. За сім місяців 2022 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 55 осіб з інвалідністю, з яких 52 особи мали статус безробітного. 3 особи працевлаштовані. Станом на 01 серпня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 28 осіб з інвалідністю, з яких – 27 осіб мають статус безробітного. Продовжується робота по наданню послуг, які сприятимуть пришвидшенню працевлаштування осіб  з інвалідністю.

Надання послуг учасникам бойових дій, які брали участь в АТО/ООС. У січні-липні 2022 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 12 безробітних осіб з числа учасників бойових дій, що проживають в Тернопільському районі. 1 особа працевлаштована. Станом на 01 серпня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 1 учасник бойових дій, який має статус безробітного. Для нього і надалі продовжується пошук підходящих варіантів роботи.

Надання послуг внутрішньо переміщеним особам. У січні-липні 2022 року в  міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 63 внутрішньо переміщених особи, з яких - 54 особи мали статус безробітного.  5 осіб працевлаштовані. Станом на 01 серпня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 24 внутрішньо переміщених особи, з яких – 23 особи мають статус безробітного. Для них і надалі продовжується пошук роботи.

Вакантні посади та вільні робочі місця. Станом на 01 серпня 2022 року на 19 підприємствах, установах та організаціях, які фактично здійснюють діяльність на території вище зазначених ОТГ Тернопільського району, наявна інформація про 26 вільних робочих місць та вакантних посад (на 01 серпня 2021 року – 57 вакансій), у тому числі на посади службовців – 14 вакансій, на посади за робітничими професіями – 12 вакансій. Для працевлаштування осіб з інвалідністю наявні 3 вакансії.

Всього за січень-липень 2022 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості від 79 суб’єктів підприємницької діяльності отримав інформацію про наявність 218 вільних робочих місць та вакантних посад (у січні-липні 2021 року – 382 вакансії). Для налагодження співпраці із роботодавцями та територіальними громадами, а також з метою інформування про послуги служби зайнятості, фахівцями центру зайнятості проводяться інформаційні заходи, зокрема з початку 2022 року здійснено 19 виїзних робочих зустрічей в об’єднаних територіальних громадах с. В. Гаї,  с. Біла, с. Байківці, с. Підгороднє, смт. В.Бірки, смт. В.Березовиця. З початку 2022 року проведено 33 тематичних семінари з роботодавцями щодо вирішення актуальних питань, в т.ч. на території ОТГ – 3 семінари.

На замовлення роботодавців проведено:

- 13 презентацій роботодавця, в яких взяли участь 5 осіб;

- 37 міні-ярмарків вакансій, в яких взяли участь 38 осіб.

Тимчасова зайнятість. Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» щодо організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру. З початку року на громадські роботи направлено 11 осіб.

Стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та легалізація зайнятості. За січень-липень 2022 року 4 суб’єкти підприємницької діяльності, що знаходяться на території Тернопільського району прийняли на роботу 5 осіб з числа безробітних з компенсацію витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску. За цей же період 2 безробітні особи, які проживають на території Тернопільського району, працевлаштовані з компенсацією витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску.

Відповідно до «Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»,  у квітні-липні 2022 р. суб’єктам підприємницької діяльності надано компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, зокрема 4-х ПОУ з Байковецької ОТГ – за 6-х осіб, 1-му ПОУ Білецької ОТГ – за 2-х осіб, 1-му ПОУ Великогаївської ОТГ – за 1 особу, 2-м ПОУ Великоберезовицької ОТГ – за 4-х осіб, 1-му ПОУ Великобірківської ОТГ – за 1 особу, 1-му ПОУ Підгороднянської ОТГ – за 1 особу

У складних умовах формування ринку праці служба зайнятості працює достатньо злагоджено. Відпрацьовано систему прийняття і виконання управлінських рішень, чітку систему звітності та особистої відповідальності працівників, що забезпечує адресний підхід до кожного, хто звертається у центр зайнятості.

В приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості безробітні громадяни забезпечені безкоштовним доступом до Інтернету для ознайомлення з вільними робочими місцями та посадами на території України на ВЕБ – порталі  Державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано