A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Нагадуємо: спалювання сухої трави у воєнний час прирівнюється до диверсій! Для порушників передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Дата: 21.03.2022 13:29
Кількість переглядів: 798

Фото без опису

Шановні громадівці!

З настанням тепла всі ми починаємо впорядковувати свої подвір’я, городи, прилеглі території. На жаль, дуже часто це супроводжується спалюванням сміття, сухого листя і трави. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для здоров’я людей і довкілля.

Торішню траву не можна палити навесні з кількох причин.

По-перше, це може призвести до неконтрольованого спалаху великих площ, до пожежі. Нагадуємо, що відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн. до 6120 грн).

А з 03 березня 2022 року відбулися зміни до Кримінального кодексу України, якими передбачено посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Зокрема, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема, й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

По-друге, вогонь не тільки знищує стару суху траву, а й молоді пагони, які щойно починають пробиватися крізь землю. Причому зазвичай гинуть найкращі рослини, а на їх місці виростають невибагливі бур’яни. Торішня трава — чудове добриво. Вона перегниває і віддає грунтові корисні елементи, накопичені за час зростання, а під час пожежі вони згорають і збіднюють грунт. Крім того, суха трава – рідний дім для численних звіряток, птахів і комах, далеко не всі з яких шкідливі, але навіть шкідливі повинні виконувати свою роль, наприклад служити кормом для птахів.

Пам‘ятайте — в Україні війна! А ви своїми діями не лише порушуєте законодавство, шкодите довкіллю та всьому живому, а й додаєте роботи нашим рятувальникам ДСНС України, які цілодобово на варті нашої з вами безпеки. Сьогодні їм і без ліквідації підпалів сухостою роботи не бракує.

Ще раз нагадуємо: спалювання сухої трави у воєнний час прирівнюється до диверсій!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано