A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Смачно, якісно, безпечно: з 1 січня у громаді буде впроваджено єдине чотиритижневе меню для шкіл та дитячих садків.

Дата: 03.12.2021 15:01
Кількість переглядів: 253

Фото без опису

Питання організації харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти було і залишається одним із актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей та учнів.

З метою покращення якості організації харчування дітей у закладах освіти нашої громади, відділом освіти, культури, молоді та спорту було проведено низку заходів.

13 листопада 2021 року голова громади Сергій Чапрак та начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Оксана Алєксєєва взяли участь у четвертому регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування» у Львові за підтримки першої леді Олени Зеленської, на якому було презентовано шкільне 4-тижневе меню, складене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ.

З ініціативи голови громади Сергія Чапрака та начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Оксани Алєксєєвої 15 листопада на базі КЗ НВК «Довжанківська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» відбувся круглий стіл керівників та кухарів закладів освіти, під час якого спільними зусиллями було складено єдине 4-тижневе меню для всіх шкіл та єдине 4-тижневе меню для всіх закладів дошкільної освіти нашої громади. Учасники керувалися новими нормами та порядком організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»). Розробку меню для дошкільних закладів громади курувала директор Великоходачківського дитячого садка «Колобок» Олександра Ярославівна Бабій, а розробку шкільного меню — директор навчально-виховного комплексу «Довжанківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Ірина Петрівна Василик.

Присутні активно працювали над змінами та оновленням меню у наших закладах освіти, з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб діток в основних харчових речовинах і енергії.

І вже 30 листопада відбулася презентація єдиного чотиритижневого меню. На нараді керівники дошкільних і навчальних закладів обговорили і визначили порядок його впровадження та дотримання нормативних документів з організації харчування.

«Нове меню на зимовий період вже погоджено у Держпродспоживслужбі і буде застосоване з1 січня 2022 року. На разі наша громада єдина на теренах колишнього Тернопільського району запровадила цю новацію. Головна мета — безпечна, смачна та якісна їжа для наших дітей. Єдине меню допоможе контролювати якість та дотримання технологій приготування страв у всіх школах та дитячих садках нашої громади», — каже Оксана Алєксєєва. — «Зараз ми дообладнуємо харчоблоки необхідним обладнанням і приладдям, яке б дозволяло кухарям усіх закладів дотримуватися цих технологій. Щойно меню буде впроваджено, ми обов’язково оприлюднимо його. Відтак будемо моніторити відгуки дітей, батьків, керівників навчальних і виховних закладів. За якийсь час, при необхідності, в меню буде внесено корективи», — резюмує очільниця відділу.

. Відповідно до оновленого меню раціон учнів та вихованців стане більш збалансованим і різноманітним. З’являться традиційні українські страви, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. У ньому враховано всі сучасні рекомендації щодо того, скільки на день має бути порцій головних корисних продуктів, як мають бути обмежені сіль, цукор і жир, які продукти загалом мають бути в харчуванні. Наприклад, технологічно-оброблених продуктів, як-от сосисок, немає в нормах і в меню. Те саме стосується кондитерських виробів.

Особливості продуктів щодо нашого оновленого меню:

Приблизно 75% продуктів будуть рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

Картопля, як окрема страва, буде пропонуватися не більше двох разів на тиждень;

Надано перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон. Наприклад, гречка замість рису, додалися крупи булгур та кус-кус.

Надано перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

Насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

У стравах буде очищене насіння;

Сіль буде використовуватися тільки йодована та лише для приготування їжі;

До страв будуть додаватися ягідні соуси.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано