A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Одноразове добровільне декларування – зроби це саме зараз

Дата: 15.11.2021 11:47
Кількість переглядів: 168

15 червня Верховна Рада ухвалила закон №1539-IX, який передбачає введення в Україні так званої податкової амністії.

Закон пропонує в період з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року провести добровільне декларування активів фізосіб, які були придбані до 1 січня цього року, але з яких не були сплачені податки.

Отож, пропонуємо ознайомитися, про що запитували заступника начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петра Якимчука під час «гарячої лінії».

Питання: Чи можуть заробітчани брати участь у одноразовому (спеціальному) декларуванні доходів?

Петро Якимчук: Хочу наголосити, що для цілей виконання вказаного  Закону ми не розділяємо громадян на закордонних заробітчан чи тих, хто набув свої активи в Україні. Скористатися добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи (підприємці, адвокати, нотаріуси тощо), а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування і які володіють активами, що були одержані за рахунок доходів, у тому числі й отриманих за кордоном, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, або які не були задекларовані в період до 1 січня 2021 року.

Якщо ж громадянин працював за межами нашої держави легально, сплачував там належні платежі і має відповідні підтвердження закордонного податкового органу, то, відповідно до міжнародних податкових угод, суми сплачених податків враховуються при поданні ним щорічної декларації про майновий стан і доходи. У випадках, коли такі податки не сплачувались ні за кордоном, ні в Україні, безумовно, це слід зробити саме зараз.  

Питання: А підприємці можуть скористатися одноразовим декларуванням?

Петро Якимчук: Так, адже основною цільовою аудиторією податкової амністії є саме підприємці (ФОПи та самозайняті особи), які у минулому не в повному обсязі сплатили податкові зобов’язання або ж ті, хто працював без державної реєстрації.

Питання: Будинок знаходиться за кордоном. Як відобразити його?

Петро Якимчук: В одноразовій спеціальній декларації є розділ V «Нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», куди і слід внести назву та тип об’єкта. У відповідних графах цього розділу зазначаєтья також місцезнаходження будівлі, площа, оціночна вартість. Якщо об’єкт нерухомості знаходиться за межами України, декларант зобов’язаний підтвердити його вартість шляхом додання до декларації документів, які супроводжуються нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Вартість, визначена в іноземній валюті, відображається у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим Нацбанком України станом на дату подання декларації.

Питання: Чому різні ставки?

Петро Якимчук: Розмір збору, який потрібно заплатити, аби легалізувати свої доходи, залежатиме від того, який актив декларується та де він перебуває.

Основна ставка податкової амністії становить 5%. За цією ставкою можна легалізувати гроші, покладені на спеціальний рахунок у банку, нерухомість, автомобілі та інше рухоме майно, які перебувають на території України.

Якщо можливості за раз сплатити 5% від суми активів, що амністуються, немає, то податкове зобов’язання можна розбити на три роки. Однак у цьому разі ставка податку становитиме не 5%, а 6%.

Вища ставка діятиме для активів, що перебувають за кордоном: грошей в іноземних банках, нерухомості, автомобілів та іншого майна, які знаходяться в інших країнах. Під час декларування цих активів доведеться сплатити 7% податку. Якщо декларація подаватиметься з 1 березня 2022 року, ставка зросте до 9%.

Розстрочити сплату податків на 3 роки у цьому разі можна за ставкою 9,5% (якщо декларація подаватиметься до березня 2022 року) і 11,5% (після 1 березня 2022 року).

У разі придбання за кошти, що амністуються, ОВДП зі строком обігу 365 днів без можливості дострокового погашення у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року, з таких грошей доведеться заплатити лише 2,5% податку. При розстрочці сплати цього податку на 3 роки ставка зросте з 2,5% до 3%.

Питання: Які є обмеження в розмірі декларування?

Петро Якимчук: Можна не декларувати активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. гривень. Поясню, якщо хтось заробив такі кошти, придбав якісь активи, або просто залишив готівку, не сплативши з них податків, то потреби в подачі спеціальної декларації немає.

Варто також пам’ятати, що не підлягає декларуванню і нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду дії податкової амністії належало фізичній особі на праві власності в обсязі:

- квартира загальною площею, яка не перевищує 120 квадратних метрів, або житловий будинок загальною площею, яка не перевищує 240 квадратних метрів;

- нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, яка не перевищує 60 квадратних метрів;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за статтею 121 Земельного кодексу України;

- один транспортний засіб особистого використання (крім легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 куб. см і більше та/або середньоринковою вартістю понад 400000 гривень, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).

Питання: Фізична особа є власником певної кількості біткоїнів. Чи може вона їх відобразити в спеціальній декларації? Звідки брати довідку про їх наявність?

Петро Якимчук: Оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею, відтак підстав для її відображення фізичною особою у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації немає.

Питання: Чи має право фізична особа, яка виявила бажання амністувати свої неоподатковані доходи, уповноважити дорученням іншу фізичну особу, для прикладу, рідну сестру, подати одноразову добровільну декларацію?

Петро Якимчук: Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати тільки особисто і лише в електронній формі. Це передбачено Законом №1539. 

Сектор інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано