A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Дитячий будинок сімейного типу

Дата: 05.11.2021 16:07
Кількість переглядів: 222

                Дитячий будинок сімейного типу створюється з метою забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

            Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати10 дітей, враховуючи рідних дітей.

Вихованці проживають і виховуються у ДБСТ до досягнення 18-річноговіку. Після досягнення 18-річного віку такі особи у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у цьому дитячому будинку сімейного типу до закінчення навчання. Особи, яким встановлено інвалідність, за їх вибором можуть продовжити  проживати і виховуватися у ДБСТ до досягнення ними 23-річного віку незалежно від того, чи вони навчаються. До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин, ці діти, не можуть виховуватися разом.

На дітей, які проживають у ДБСТ, щомісячно виплачується державна соціальна допомога, яка становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу виплачується грошове забезпечення. Період, протягом якого особи вважалися батьками-вихователями у дитячому будинку сімейного типу, зараховується до їх загального трудового стажу. Фахівцями соціальної роботи здійснюється соціальне супроводження дитячих будинків сімейного типу.

Кандидати на створення прийомної сім'ї, ДБСТ та кандидати в усиновлювачі в обов'язковому порядку мають пройти курс підготовки, спрямований на формування у батьків усвідомленого ставлення до соціальної ролі вихователів дитини-сироти. Організація та проведення навчання покладаються на центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

            Як створюється дитячий будинок сімейного типу?

Рішення про створення та забезпечення функціонування дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчими органами міських рад (далі - орган, який прийняв рішення) на підставі заяви подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що виявили бажання створити такий будинок та поданого службою у справах дітей відповідного висновку про наявність умов для його створення з урахуванням рекомендації центру соціальних служб за результатами проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Служба у справах дітей обов’язково інформує таких осіб про стан здоров’я, фізичний і розумовий розвиток дітей, яких вони бажають взяти на виховання та для спільного проживання.

На підставі рішення про створення дитячого будинку сімейного типу між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про його створення, укладається договір за формою згідно з додатком Постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 № 564 (далі - договір).

За детальною інформацією можна звернутися у Службу у справах дітей виконавчого комітету Підгороднянської сільської ради.

Адреса: с. Підгородне, вул. Пасічна, 11, кабінет 10.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано