A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Патронатна сім'я – нова форма сімейного виховання

Дата: 05.11.2021 15:32
Кількість переглядів: 210

Фото без опису

Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє – головний обов'язок батьків, суспільства та держави, саме для цього всі ми живемо та працюємо.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Сімейні форми виховання відкривають великі можливості для дітей, адже для них немає нічого кращого, аніж зростати в турботливій і люблячій сім’ї. Державна політика спрямована на сімейне виховання та створює умови для його розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування матеріальну та соціальну підтримку.

Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, а недавно в Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, патронат, якою передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім'ї патронатного вихователя.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками.

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім'я патронатного вихователя — це сім'я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім'ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім'ї.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Обов’язки патронатного вихователя:

забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначений органом опіки та піклування.

Хто може бути влаштований в патронатну сім'ю?

Діти, які залишилися без батьківського піклування, у тому числі: покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза їхньому життю чи здоров’ю; за заявою батьків у зв’язку зі складними життєвими обставинами, які  трапились в їх сім'ї. Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї (незалежно від їх кількості).

Термін перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя.

Термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяці. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити до 6 місяців.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною.

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім'ї.

На дітей, влаштованих у сім'ю, виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років, для дітей віком від 6 до 18 років.

У Підгороднянській територіальній громаді налагоджена робота щодо реалізації державної політики стосовно дітей, які залишились без піклування батьків чи перебувають у складних життєвих обставинах. Службою у справах дітей вживаються заходи щодо захисту прав та інтересів дітей.

Якщо Ви небайдужі до долі осиротілих дітей, дітей, які опинилися у складній життєвій ситуації, Ви можете стати усиновлювачем, опікуном, прийомними батьками, батьками-вихователями чи патронатним вихователем. Для отримання детальної інформації щодо сімейних форм виховання дітей, запрошуємо звернутися до Служби у справах дітей виконавчого комітету Підгороднянської сільської ради, за адресою: с. Підгородне, вул. Пасічна, 11, каб. 10.

Телефон для довідок: 067 276 12 49 ; 097 542 03 22; 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано