A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Осередок культури і дозвілля в Довжанці

Дата: 28.10.2021 12:46
Кількість переглядів: 878

Фото без опису

Нещодавно в адмінбудівлі старостату села Довжанка було відкрито філію Центру культури, дозвілля, туризму і спорту Підгороднянської сільської ради.

Як відомо, наприкінці минулого року Тернопільська районна рада передала в комунальну власність Підгороднянської сільської ради об’єкти закладів освіти та культури (школи, дитячі садочки, будинки культури, клуби і бібліотеки), які знаходяться на території Підгороднянської сільської ради.

Після огляду отриманого у спадок майна, виконавчий комітет Підгороднянської сільської ради прийняв непросте рішення — тимчасово призупинити діяльність окремих клубів і бібліотек через аварійний стан останніх.

Зокрема було закрито клуб і бібліотеку в селі Довжанка, бібліотеку в селі Домаморич, бібліотеку в селі Драганівка, будинок культури в селі Забойки, бібліотеку в селі Підгородне, клуб і бібліотеку в селі Почапинці.

Ті заклади, які підлягали ремонту, вирішено було ремонтувати по мірі наявності коштів. Або ж шукати альтернативні шляхи вирішення проблеми.

На даний час перекрито дах адмінбудівлі старостату села Драганівка, в якій розміщені і сільський клуб та бібліотека. Триває капітальний ремонт сцени і залу клубу.

 

Фото без опису

Фото без описуУ Почапинцях сільську бібліотеку буде об’єднано зі шкільною. У Підгородньому сільська бібліотека «переселиться» в новозбудоване приміщення школи-садка, а в Домаморичі — у приміщення школи, в якій, після набуття статусу навчального закладу І ступеня, вивільнилися класи. Туди вже переїхав сільський ФАП, зараз триває ремонт приміщень, куди переїде старостат, а невдовзі й бібліотека. До слова, це дозволить ще й суттєво заощадити кошти на енергоносіях, адже опалювати одне приміщення вигідніше, ніж кілька напівпорожніх.

Безальтернативна ситуація в Забойках. Будівля, в якій розташовані бібліотека і клуб, потребує капітального ремонту, вартість якого оцінюється приблизно в 15 мільйонів гривень. І хоч сума чимала для бюджету громади, у найближчих планах сільської ради виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення ремонту, оскільки це єдиний заклад у громаді, який має статус не клубу, а будинку культури. Тут могли б відбуватися концерти чи інші масові заходи не лише для мешканців Забойок — для всієї громади. На разі, через відсутність такого приміщення, доводиться обмежуватися проведенням таких заходів на вулиці в теплу пору року.

Будівля, в якій розміщувалися бібліотека і клуб села Довжанка, взагалі не підлягає ремонту. Тут було б доцільніше старе приміщення зруйнувати і збудувати нове. Вартість будівництва за приблизною оцінкою сягає понад 20 мільйонів гривень. Тому було прийнято рішення перенести осередок культури і дозвілля в приміщення адмінбудівлі старостинського округу.

Фото без описуФото без опису

Сільська бібліотека вже із середини травня приймає відвідувачів у двох просторих і світлих кімнатах третього поверху адмінбудівлі. Сюди ж перенесли і літературу зі шкільної бібліотеки, яка, через брак приміщень, всупереч санітарним нормам розміщувалася в одній із навчальних кімнат.

Фото без описуФото без опису

А 14 жовтня було освячено відремонтоване приміщення на першому поверсі приміщення старостату. Тут, крім залу, обладнано кімнату, де охочі можуть пограти в теніс. Ну і, що не маловажно, облаштовано роздягальню і санвузол.

Фото без опису

«Ми свідомо того, що це тимчасовий вихід із ситуації», — каже сільський голова Сергій Чапрак. — «Безумовно в перспективі потрібно буде будувати новий клуб, бо дане приміщення замале і це чітко показав концерт, який відбувся тут 14 жовтня. Зал не вмістив усіх охочих. Проте це хоча б якась альтернатива для мешканців Довжанки. Особливо через відсутність клубу страждає молодь, якій взагалі нема де проводити дозвілля, зустрічатися, спілкуватися. Тут можуть працювати гуртки, клуби за інтересами, відбуватися якісь не велелюдні заходи. Громада села може збиратися на збори. Зрештою, цим залом може користуватися і школа, оскільки актовий зал там теж потребує капітального ремонту і не придатний для проведення заходів. До слова, хочу подякувати педагогам і учням Довжанківської школи за допомогу в оформленні залу».



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано