A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Стан ринку праці у Тернопільському районі станом на 01 жовтня 2021 року

Дата: 21.10.2021 12:23
Кількість переглядів: 252

Незайняті та безробітні громадяни. Протягом вересня 2021 року у Тернопільський міськрайонний центр зайнятості в пошуках роботи звернулися 73 особи з числа проживаючих в Тернопільському районі. Чисельність незайнятого населення, що перебували на обліку протягом січня-вересня 2021 року з урахуванням зареєстрованих на початок року склала 1453 особи, з них статус безробітного мали 1005 осіб, що на 196 осіб більше ніж за аналогічний період 2020 року.

Станом на 01 жовтня 2021 року на обліку в центрі зайнятості перебували 672 незайнятих громадян, що проживають в Тернопільському районі, з них - статус безробітного мали 330 осіб, що на 129 осіб менше ніж на аналогічну дату минулого року. Жінки складають 67,0% від загальної чисельності безробітних. Відсоток молоді до 35 років серед безробітних складає 32,0 %.

Заходи активної політики служби зайнятості.  З метою підвищення рівня соціального захисту незайнятого населення на ринку праці, основна увага приділяється  реалізації заходів активної політики зайнятості. Так, за січень-вересень 2021 року проведено 64 майстер-класи «Сучасні джерела пошуку роботи» - 88 осіб, 62 тренінги «Підготовка до співбесіди з роботодавцем» - 92 особи, 52 тренінги «Підготовка резюме» - 75 осіб, 50 інформаційних семінарів із – загальних питань зайнятості – 76 осіб, 6 інформаційних семінарів для військовослужбовців та ветеранів АТО/ООС – 6 осіб, 4 інформаційних семінари з орієнтації на службу в збройних Силах України – 4 особи, 21 вебінар «Підготовка резюме» - 38 осіб,  8 семінарів «Ризики нелегальної трудової міграції» - 12 осіб, 28 інформаційних вебінарів «Сучасні джерела пошуку роботи» - 40 осіб, 11 вебінарів «Загальні питання зайнятості» - 18 осіб, 7 засідань жіночого клубу «Гармонія» - 13 осіб, 7 тренінгів із підвищення цифрової грамотності клієнтів служби зайнятості – 9 осіб, 6 групових консультацій, у т.ч. із залученням соціальних партнерів (підвищення цифрової грамотності клієнтів СЗ) – 9 осіб, 2 вебінари «Презентація навчального закладу» - 3 особи, 5 вебінарів «Підготовка до співбесіди із роботодавцем» - 5 осіб.

З метою популяризації одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності проводиться  інформаційно – роз'яснювальна робота серед населення щодо можливості започаткування власної справи за сприянням служби зайнятості. За січень-вересень 2021 року проведено 6 засідань клубу для безробітних громадян «Клуб Бізнес-Подій» - 21 особа.

 Для учнівської молоді проведене 1 засідання клубу «Час Z» (у форматі вебінару), до участі в якому залучено 40 учнів, 1 виїзний захід центру зайнятості – 27 учнів,

У звітному періоді здійснено 16 виїзних профорієнтаційних заходів для жителів населених пунктів Великогаївської, Великоберезовицької, Великобірківської, Байковецької об’єднаних територіальних громад, під час яких надано послуг для 124 осіб.

Працевлаштування. За січень-вересень 2021 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на вільні та новостворені робочі місця працевлаштовано 279 незайнятих громадян, з числа осіб, що проживають в Тернопільському районі.

Професійне навчання. У січні-вересні 2021 року 35 осіб, що проживають в Тернопільському районі, проходили навчання та підвищення кваліфікації шляхом стажування на виробництві на замовлення роботодавців. З метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці громадян віком старше 45 років, фахівцями центру зайнятості видано 2 ваучери для перепідготовки за професією «Кухар» для 1 особи та за спеціальністю «Агрономія» для 1 особи та 1 ваучер для підготовки за спеціальністю «Кібербезпека» для 1 особи.

Надання послуг особам з інвалідністю. У січні-вересні 2021 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 82 особи з інвалідністю, з них - статус безробітного мали 70 осіб. 7 осіб працевлаштовані, 1 особа проходила навчання. Станом на 01 жовтня 2021 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 36 осіб з інвалідністю, в т.ч. статус безробітного мають - 28 осіб. Продовжується робота по наданню послуг, які сприятимуть пришвидшенню працевлаштування осіб  з інвалідністю.

Надання послуг учасникам бойових дій, які брали участь в АТО/ООС. У січні-вересні 2021 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 25 учасників бойових дій (статус безробітного мали – 13 осіб), що проживають в Тернопільському районі. 1 особа працевлаштована. Станом на 01 жовтня 2021 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 14 учасників бойових дій, з них - 5 осіб мають статус безробітного. Для них і надалі продовжується пошук підходящих варіантів роботи.

Надання послуг внутрішньо переміщеним особам. Станом на 01 жовтня 2021 р. на обліку у центрі зайнятості перебуває 1 безробітна особа (зареєстрована в липні 2021 року), яка проживає на території Тернопільського району. Вживаються заходи щодо сприяння їй у підборі підходящої роботи.

Вакантні посади та вільні робочі місця. Станом на 01 жовтня 2021 року на 33 підприємствах, установах та організаціях, які фактично здійснюють діяльність на території вище зазначених ОТГ Тернопільського району, наявна інформація про 58 вільних робочих місць та вакантних посад, у тому числі на посади службовців – 17 вакансій, на посади за робітничими професіями – 37 вакансій, на посади, які не потребують кваліфікації – 4 вакансії. Для працевлаштування осіб з інвалідністю наявні 5 вакансій.

Всього за січень-вересень 2021 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості від 145 суб’єктів підприємницької діяльності отримав інформацію про наявність 472 вільних робочих місць та вакантних посад. Для налагодження співпраці із роботодавцями та територіальними громадами, а також з метою інформування про послуги служби зайнятості, фахівцями центру зайнятості проводяться інформаційні заходи, зокрема з початку 2021 року здійснено 36 виїзних робочих зустрічей в об’єднаних територіальних громадах с. В.Гаї, смт.В.Березовиця, смт.В.Бірки, с.Біла, с.Байківці, с.Підгороднє. З початку 2021 року проведено 28 тематичних семінарів з роботодавцями щодо вирішення актуальних питань, в т.ч. 8 семінарів на території ОТГ Тернопільського району.

На замовлення роботодавців проведено:

 - 17 презентацій роботодавця, в яких взяли участь 13 осіб, які проживають на території вище зазначених ОТГ Тернопільського району;

- 31 міні-ярмарок вакансій, в яких взяли участь 34 особи, які проживають на території Тернопільського району.

Тимчасова зайнятість. Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» щодо організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру, у січні-вересні 2021 року на громадські роботи направлено 13 осіб. 1 особа приймала участь у роботах тимчасового характеру.

Стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та легалізація зайнятості. Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню, шляхом компенсації роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне  страхування за відповідну особу. За січень-вересень 2021 року 3 суб’єкти підприємницької діяльності, які юридично зареєстровані у Тернопільському районі прийняли на роботу 3 безробітних громадян за вище вказаними умовами фінансування. За січень-вересень 2021 року 1 безробітний, який проживає на території Тернопільського району, працевлаштований з компенсацією витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску.

У складних умовах формування ринку праці служба зайнятості працює достатньо злагоджено. Відпрацьовано систему прийняття і виконання управлінських рішень, чітку систему звітності та особистої відповідальності працівників, що забезпечує адресний підхід до кожного, хто звертається у центр зайнятості.

https://rada.info/upload/users_files/14029197/ab720fa02c1112d7b7f4da68f758ab4a.xls

https://rada.info/upload/users_files/14029197/713f74fbe7c75280695bf1a196a43c2f.xls


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано