A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

ПДВ: зниження ставки та виписка податкових накладних

Дата: 24.03.2021 11:23
Кількість переглядів: 250

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника відомства Сергій Бабій під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо зниження ставки ПДВ та особливостей виписки податкових накладних.

Зниження ставки ПДВ для аграріїв – це одна з ініціатив, над якими працювали законодавці, адже закон має надважливе значення для агросектору та економіки України в цілому.

Документом передбачається зниження ставки ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільгосппродукції.

Закон сприятиме заощадженню обігових коштів для аграріїв. Це дасть можливість інвестувати їх у розвиток господарств та детінізації агросектору. Також новація знизить ефективність шахрайських схем (так званих «скруток»), через які експортується значна частина зерна, а шахраї незаконно отримують з держбюджету відшкодування ПДВ.

Про те, що саме змінилося для агросектору та й не тільки, більш детально інформує платників наша «гаряча лінія».

Найцікавіші запитання телефонного зв’язку та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: З якого періоду діє знижена ставка та на яку сааме агропродукцію?

Сергій Бабій: Ставка 14% застосовується, починаючи з 1 березня 2021 року. Зміни стосуються наступних товарних позицій згідно з УКТ ЗЕД:

- продукція тваринного походження: велика рогата худоба, живі свині, вівці а також молоко незбиране;

- продукція рослинного походження: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєвi боби, насіння льону, насіння свиріпи та ріпака, насіння соняшника, насіння та плоди інших олійних культур, цукрові буряки.

Питання: До операцій, що були розпочаті до 1 березня також буде ставка ПДВ 14%?

Сергій Бабій: Ні, операції, які розпочались до 1 березня 2021 року, завершуються за ставкою ПДВ 20%.

Питання: Як виписати податкову накладну? Адже аграрій не бажає втрачати право на податковий кредит і відповідати за невідображення податкових зобов’язань?

Сергій Бабій: Наразі, ДПС із Мінфіном у терміновому порядку затверджують зміни до податкової накладної, а за одно й до декларації з ПДВ.

Після набрання чинності нових форм податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, платникам буде забезпечено можливість реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, зокрема, в період з 01.03.2021 по дату впровадження нової форми вказаних документів.

Зауважу, що згідно з пунктом 521 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, у тому числі за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН.

Питання: Експорт насіння соняшника за якою ставкою здійснюється?

Сергій Бабій: Операції з вивезення товарів, зокрема насіння соняшника за межі території України у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою.

Питання: Постачання с/г товару було здійснено до 1 березня 2021 року, 10 березня відбулося повернення авансової проплати. За якю ставкою буде проведене коригування?

Сергій Бабій: Якщо повернення авансу відбувається після 1 березня, то у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, треба зазначати ставку ПДВ, вказану у податковій накладній, що коригується – 20 відсотків.

Питання: Нещодавно також було знижено ставку ПДВ для інших галузей, хто ж підлягає до цих щасливчиків?

Сергій Бабій: Так, з 1 січня 2021 року запрацювали зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України №962 щодо податкових пільг та стимулів для підтримки діяльності у галузі креативних індустрій, культури, туризму, спорту та інших гуманітарних сферах.

Зокрема, запроваджено знижену ставку ПДВ у розмірі 7% для операцій з постачання послуг, пов'язаних зі сферами культури й туризму, зокрема послуг з показу вистав, культурно-мистецьких заходів, проведення екскурсій у музеях, зоопарках і заповідниках та їхнього відвідування.

Знижена ставка ПДВ застосовуватиметься і щодо послуг з розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення й публічного показу фільмів, адаптованих в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та порушенням слуху.

Також передбачено, що протягом 2021-2022 років застосовуватиметься знижена ставка ПДВ у розмірі 7% до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями та подібними закладами.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Відділ пресслужби Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано