A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підгороднянська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Біль, який ніколи не вщухне

Дата: 28.01.2021 12:24
Кількість переглядів: 259

Фото без опису
Сьогодні в селі Забойки вшановували пам’ять Дмитра Заплітного, який шість років тому загинув у зоні АТО. Дмитро народився 8 червня 1983 року в селі Забойки. Був найстаршим сином у багатодітній сім’ї.
 
У 1985 році родина отримала житло в Тернополі, але в Забойки приїжджали часто, тож зв’язок із малою батьківщиною не обірвався.
Навчався Дмитро в тернопільській школі № 26; закінчив Тернопільське вище професійне училище № 4 імені Михайла Паращука за спеціальністю «Столяр по виготовленню художніх виробів з деревини»; працював у фірмі «Ексінтер» у Тернополі.
Через рік Дмитра призвали до армії . Служив у Кам’янці-Бузькій у протитанковій артилерійській бригаді, був командиром машини 9п149 (штурм).Фото без опису
Після служби в армії працював на будовах Київщини.
Четвертого серпня 2014 року Дмитра Заплітного мобілізували в Мукачівську 128 гірсько-піхотну бригаду, де він разом із односельцем Андрієм Капчуром проходив навчання.
Наприкінці серпня хлопців відправили в зону проведення АТО. Дмитро воював в багатьох гарячих точках. Загинув 28 січня 2015 р. під час мінометного обстрілу позицій підрозділу в районі м. Дебальцеве Донецької області. Поховали молодшого сержанта Дмитра Івановича Заплітного в рідних Забойках 4 лютого.
Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» Дмитра Заплітного посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.
21 вересня 2015 року на фасаді Тернопільської ЗОШ № 26, де навчався Дмитро, відкрили пам’ятну дошку. У тому ж 2015 році йому було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя».
28 січня, у день шостих роковин його смерті в церкві св. Володимира Великого села Забойки відбулася поминальна служба. Вшанувати героя прийшли рідні, друзі, односельці.
Вічна пам’ять і слава герою!
Фото без опису
Фото без опису
 
Фото без описуФото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано